Poceni, a učinkovita sredstva za čiščenje hiše

sredstva za čiščenje

Vodni kamen, maščoba in druga umazanija se lahko odstranijo tudi brez agresivnih in dragih kemičnih sredstev. Predstavljamo vam učinkovita sredstva za čiščenje.

Za čisto kopalnico

Da bi bila kopalnica vedno sijoča in čista, jo vzdržujte s sredstvom za čiščenje, katerega učinek je povsem presenetljiv: steklenico z volumnom enega litra do četrtine napolnite s posušenimi rezinami grenivk, pomaranč, limon in lipinih listov. Prelijte s kisom in pustite mirovati dva tedna, po tem času vsebino precedite. To sredstvo bo odstranilo vodni kamen, umazanijo in maščobo ter celoten prostor tudi razkužilo. Sredstva za čiščenje na osnovi kisa so zares učinkovita in odstranijo trdovratno umazanijo. Težava tistih, ki imajo v tušu zaveso, je prav čiščenje le-te, saj se nanjo vedno prime ogromno umazanije. Da bi to preprečili, zaveso potopite v toplo vodo, kateri ste dodali sodo bikarbono. Pustite delovati dvajset minut in sperite s čisto vodo.

Sijoča kuhinja

Največja težava v kuhinji so maščobne obloge, ki se na srečo zelo preprosto odstranijo z naravnim čistilnim sredstvom. V steklenico dodajte pol skodelice soda bikarbone, pet kapljic rožmarinovega olja, materine dušice, cimeta in limone ter vse skupaj dobro premešajte, zaprite in pustite stati en dan. Nato v to tekočino (ki jo pred tem precedite) namočite gobico in očistite mastne površine. Alkoholni kis je še vedno najbolj vsestransko čistilno sredstvo, pa čeprav marsikomu smrdi. To težavo lahko rešite tako, da zavrete vodo s sladkorjem in cimetom, ter pustite da počasi izpari. Ta vonj bo nadvladal kis. Če pa so se vam zamašili odtoki, zavrite alkoholni kis in ga nalijte v odtoke.

Kako očistiti hladilnik in lonce

Neprijeten vonj v hladilniku lahko odstranite tako, da imate na eni izmed polic ves čas shranjeno na pol odprto vrečko z žličko kave, ki jo menjate enkrat tedensko. Pri čiščenju pa vam bo spet prišel prav alkoholni kis, ki ga razredčite z vodo, nalijete v pršilo in popršite police in ostale predele ter obrišete. Če se vam je slučajno zasmodil kak lonec, vanj vlijte vodo, dodajte pecilni prašek in zavrite. Lonec nato sperite s toplo vodo. Če pa mu želite povrniti lesk, ga namočite v vodo, v kateri ste pred tem kuhali špinačo.

Kaj storiti s pečico?

Alkoholni kis zmešajte s toplo vodo in ga zvečer z gobico nanesite po celotni površini pečice. Drugo jutro pečico zdrgnite in sperite z mlačno vodo. Kako očistiti mikrovalovno pečico? V posodico z vodo dajte nekaj limoninih rezin in mikrovalovno pečico vklopite. Pustite, da se voda kuha nekaj minut, da se po mikrovalovni pečici razširi para, ki se kasneje enostavno obriše.

Vzdrževanje parketa

Enkrat tedensko parket prebrišite z vlažno krpo, ki ste jo namočili v toplo vodo z eteričnim oljem bora. Rezultat bo sijoč lesk, preprečili pa boste tudi izsušitev letvic.

 

Neprijetne vonjave doma in kako se jih znebiti

Foto: Jchze / Getty Images Plus via Getty Images