Počitnice v 2021: varnostni nasveti

varnostni nasveti

So potovanja to poletje še naprej tvegana ali je cepljenje že dovolj omejilo pandemijo? Poglejmo, kateri so varnostni nasveti, katerih se je priporočljivo držati.

Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni je pred kratkim objavil vodnik za obnašanje in potovanje cepljenih oseb. Če pa niste cepljeni in greste na potovanje, morate upoštevati še dodatne varnostne nasvete. Teh 10 nasvetov vam bo pomagalo pri varnem potovanju.

1 Spremljajte statistike

Tudi če ste cepljeni, morate vedeti, koliko je trenutno obolelih v državi, katero boste obiskali. Tako boste vedeli, kakšno je tveganje okužbe na določeni destinaciji.

2 Ocenite tveganje

Glavno vprašanje je, kako tvegano je potovati za vas osebno. Če niste cepljeni, imate večje tveganje, da zbolite od koronavirusa.

3 Način potovanja

Razmislite o prevoznem sredstvu, s katerim greste na počitnice. Avtobusi, vlaki in letala so polni ljudi, zato so tudi možnosti okužbe večje. Zato je bolje, če imate možnost, da izberete lastni prevoz.

4 Testiranje

Pred odhodom na potovanje opravite PCR test, da bi zmanjšali možnost vnosa virusa na določeno destinacijo. Nekatere države zahtevajo samo PCR test, nekatere hitri test – o tem se podrobno pozanimajte pred odhodom.

5 Pakiranje

Ne pozabite spakirati vsega, kar nujno potrebujete (maske, dezinfekcijska sredstva …), prav tako pa tudi zdravil, če jih jemljete. Svetuje pa se tudi, da si uredite mednarodno zdravstveno zavarovanje.

6 Higiena namestitve

V hotelu, apartmaju oz. kjerkoli že ste nastanjeni, ne pozabite na higieno rok, na maske in tudi na higieno namestitve. Nič ne bo narobe, če boste še sami razkužili določene stvari, ko so daljinski upravljalniki za TV in klimo, kljuke, toaletni prostor ipd.

7 Obisk restavracije

Če se odločite za obrok v restavraciji, se izogibajte zaprtim prostorom in raje izberite restavracijo, ki ima teraso.

8 Pametno z aktivnostmi

Ko smo na dopustu, si radi ogledamo mesto, v katerem smo. Pri tem pa je najbolje, da izberete lastni prevoz (avto, motor, kolo) ali se po ulicah odpravite peš. Izogibajte se javnim prevozom in turističnim atrakcijam, ki so zaprtega tipa. Za obisk muzejev in drugih znamenitosti, ki jih želite videti, raje izberite čas v dnevu, ko je najmanj turistov.

9 Nasvet za necepljene osebe

Držite se vseh varnostnih ukrepov, kot so nošenje mask, socialna distanca in dezinfekcija rok.

10 Lepo se imejte!

Na koncu vam želimo lepo potovanje. Poskušajte se čim bolj sprostiti in uživati – na varen način, seveda.

 

Preberite tudi članek o tem, kako so Maldivi med pandemijo postali uspešna zgodba mednarodnega turizma.

Foto: Oriana Polito via Pexels, povzeto po lepotaizdravlje.rs