Povsod je lepo: Katka o podrobnostih njunega popotovanja po Aziji ter kako je sedaj potovati s hčerkico Lilo

povsod je lepo

Foto: Ohana-K Photography

S Katjo Stojilkovski, ki jo večina pozna kar kot Katko, ki z Micem Melanškom soustvarja blog Povsod je lepo, smo se pogovarjali o potovanjih. Kako je bilo potovati kot par, ko sta se za leto in pol odpravila na popotovanje po Aziji, kakšne prigode sta doživela, kaj vse sta videla, kako ju je to spremenilo in kako je potovati sedaj, ko potujeta s svojo hčerkico Lilo. Vzemite si čas in v miru preberite naslednje vrstice, ki vas bodo navdušile in nasmejale obenem – prav tako pa se naglejte njihovih dih jemajočih fotografij.

Katka, z Micem sta znana po svojem blogu o potovanjih Povsod je lepo in Instagram profilu @WeJustTravel, zato se bova v najinem intervjuju posvetili predvsem potovanjem. Najprej nam povejte, kdaj in kako je vajin blog sploh nastal?

Blog Povsod je lepo je ustvaril Mic še preden sva se sploh poznala, pisal pa je predvsem svoje misli. Ko sva šla januarja 2014 na potovanje, je blog dobil zunanjo in vsebinsko prenovo, kjer sva beležila vtise z najinega 1,5-letnega potovanja po Aziji.

Z Micem sta bila takrat par šele nekje pol leta, ko sta se odločila, da bosta šla na celoletno popotovanje po svetu. Oziroma je natančneje imel tak načrt v začetku Mic – razložite nam tole zgodbo, kako je prišlo do tega, da sta tukaj dobesedno vse ‘pustila’ in se nato po svetu odpravila skupaj?

Ja, to je bil kar šok! Meni se je ponujala pogodba za nedoločen čas ravno v tistem groznem obdobju, ko nihče ni mogel dobiti službe, ker je bila res kriza. In potem pride Mic s to idejo in še reče: „Zelo bom vesel, če greš z mano, ampak če ne boš mogla, bom šel pa sam.“ (smeh) Pa sem se vseeno odločila, da grem z njim in ni mi žal – videla sva toliko lepega, dobila nore izkušnje in še, ko sva prišla domov, je bilo krize konec in sva se oba precej lahko zaposlila nazaj. No, Mic je samo še okrepil svoje podjetje Mali junaki, sedaj pa celo delava skupaj, ker je tako najlažje zaradi dopustov.

Odločila sta se za Azijo – katere države sta takrat obiskala? Ali sta načrtovala v naprej ali se za destinacije odločala sproti?

Mic je želel ponovno v Indijo, kjer je že bil, zato sva začela na Šrilanki, nadaljevala 5 mesecev v Indiji, šla zatem trekat v Nepal. Ker pa so to precej naporne države za potovati, sva se potem en mesec ali dva razvajala na Tajskem. Vse je tako blizu, da se je pot utirala kar sama. Včasih sva si česa res zaželela, včasih sva se obrnila za 180 stopinj in 3 dni potovala do nekih obskurnih otočkov Banda v Indoneziji. Sama sva si ustvarjala izzive. (smeh)

Na posnetku si poglejte njunih 365 dni Azije v 3 minutah – in kot sta že sama opozorila, naj se vam ob ogledu ne zvrti:

Zagotovo vama danes ni žal, da sta se takrat odločila za ta korak. Kaj vas je to potovanje naučilo, kako ste se spremenili, kako gledate sedaj na svet?

Ko gledam fotografije iz tistih potovanj, mi kar ni jasno, da sva midva vse to doživela. Jedla za 1 € na obrok, spala v sobah za 5 €. Se veliko manj tuširala. Leto in pol praktično živela iz enega nahrbtnika. Potovanje ti res da veliko, od novih prijateljstev, učenja jezikov, skromnosti, odprtega srca in sprejemanja novih stvari; vse tisto, kar veliko ljudem zmanjka. Ni samo odkljukanje držav, kjer si bil, to na koncu sploh ne šteje. Jaz sem še vedno tako hvaležna, da je imel Mic ‘jajca’, da me je zvlekel na tako potovanje in na to, da sva, kjer sva. Vsekakor pa sva oba mnenja, da je Slovenija najlepša država za živeti, brez vojn in s polno priložnosti.

Potovanje ni samo odkljukanje držav, kjer si bil, to na koncu sploh ne šteje.

Verjetno pa sta na tem potovanju tudi resnično ugotovila, da sta za skupaj. Glede na to, da sta bila drug poleg drugega 24/7, v vseh situacijah … Kaj bi rekli, kako je vse to vplivalo na vaju?

Joj, najprej je bila taka sprememba, da sva se veliko pričkala. Vseeno si reeees veliko skupaj. Ampak ja, ko sva našla svoj ritem, sva se imela super! Sedaj najbrž ne bi mogla potovati z nikomer drugim. (smeh) Včasih se mi zdi, da si kar misli bereva.

Seveda pa to ni bilo vajino edino popotovanje, v naslednjih letih sta obiskala še veliko dežel in z blogi ter vlogi navduševala vse nas, ki smo vaju spremljali od doma. Katero potovanje oz. katera dežela se vam je najbolj vtisnila v spomin?

Ravno julija smo šli na roadtrip po Islandiji, ki naju je povsem očarala! Lila je uživala v vseh konjičkih in ovčkah, midva pa v slapovih, predvsem pa nam avto ustreza, da smo lahko svobodni in se nam veliko dogaja. Enako recimo je bilo v Omanu, kjer sva tudi roadtrippala in en del potovanja tudi divje kampirala – super je bilo! Ne morem pa seveda brez omembe najinih ljubih tropskih destinacij, kot so Bali, Maldivi in Tajska. Morje težko kaj nadomesti.

Najbrž je smešnih prigod iz potovanj ogromno, pa vendar, imate kakšno, ki bi jo delili z nami?

Mic me je ravno spomnil na eno, kjer sva živela pri indonezijskem plemenu in seveda niso imeli wc-jev, potrebo smo opravljali kar v džungli. Nikakor nisem mogla ugotoviti, kako je to lahko tako uspešno na dolgi rok. No, ko pa sem bila jaz na vrsti in je Mic stal pred mano in s palico odganjal lačne pujse, mi je bilo hitro jasno, zakaj je džungla tako ‘čista’. (smeh)

S prihodom vajine prikupne Lile pa se je vse malce spremenilo, no, zadeve je nato konkretno spremenila tudi pandemija, zato so bila potovanja v vmesnem času na pavzi. Vaše prvo ‘daljše’ potovanje z Lilo je bila Toskana. Koliko je bila takrat stara? Kaj bi povedali o Toskani vsem, ki je še niso obiskali?

Nekako je Lila prišla ravno pravi čas (pa še ponesreči je prišla), da se nama ni toliko tožilo po potovanjih, ker sva imela doma ‘novi projekt’. Zdi se mi, da so potovanja postala precej spontana in je kar boljše, da ne načrtuješ in pač izkoristiš trenutek. Za Toskano sva se odločila v treh dneh, bilo je super, ker v tistem času ni bilo toliko turistov in še prenočišča so bila poceni. Lila je bila stara okrog 8 mesecev in je bila majhen mehak knedl. Na srečo še ni hodila, kar je res olajšalo zadeve, se je pa plazila okrog pršutov, bazenov in tetic. Mi smo zelo uživali in si želimo tja iti še enkrat. Hrana je res vrhunska, mesteca simpatična, Italijani pa zelo gostoljubni.

Letošnje leto ste obiskali tudi Dominikansko republiko ter nato še Islandijo, kot ste že omenili. Kako je z majhnim otrokom leteti na tako oddaljen kraj, kot je Dominikanska republika? Kaj bi svetovali staršem, katere so nujne stvari, ki jih naj imajo na letalo in kako naj zamotijo otroka?

Mislim, da ni pravila pri potovanjih s tako majhnimi otroci. Eni prespijo let (pri nas je bilo večino časa tako), eni jočejo, eni uhajajo ven. Najbolje, da se prilagajaš situaciji in si pač MacGyver v improvizaciji. Mi smo sicer imeli nekaj igrač in tablico za risanje, na koncu pa je bil najbolj zanimiv tisti daljinec za TV, ki je postal telefon, da je poklicala vse babice in dedke. Kakšnih 451-krat. Premiki niso lahki, ampak se končajo, tako da je treba takrat samo malo stisniti zobe.

V Dominikanski republiki ste si vzeli bolj ‘na easy’ dopust. To je mišljeno v smislu, ker smo vsi navajeni vajinega tipa potovanj, tokrat pa ste vzeli all inclusive in preprosto uživali v resortu. Verjetno je bila to povsem prava odločitev, kajne? Dajte nam povedati kaj več o tem potovanju in zakaj ste ga na koncu skrajšali ter se odločili že čez nekaj dni odpotovati na Islandijo?

Dominikanska je bila za nas malo specifična – ker država je lepa, all inclusive resorti so poceni, morje je karibsko, le midva sva imela malo drugačna pričakovanja. Pri 40 stopinjah pač ne moreš po cele dneve z otrokom raziskovati in najemati avtomobila po 200 dolarjev na dan. Mali lokalni guesthouse-i so namreč zelo oddaljeni od morja, kar je res nepraktično, zato sva se odločila, da ostanemo v resortu, kjer pa je 3 tedne res preveč. Sva malo na vrat na nos skrajšala karto in kupila karte za Islandijo. Ups. (smeh)

Islandija je bila pravi temperaturni preskok, po slikah sodeč pa ste vsi (vključno z Lilo) zares uživali. Pokrajina je zares dih jemajoča. Kaj je bilo tisto, kar vas je v tej deželi najbolj navdušilo? Kako ste na tem potovanju uskladili vse obroke, spanje Lile itd., da ste si lahko ogledali vse zanimivosti, ki ste si jih želeli?

Islandija je definitivno top 3 najinih potovanj, predvsem zaradi res neverjetne narave: slapovi, vrelci vroče vode, bruhajoči vulkan. Na vsakem novem ovinku kar gledaš, ker je tako čudovito. Lila zelo dobro deluje, ko je zvezana v avtu. (smeh) Najtežje je, če je prosta, ker zna uiti in ne čakati na starše. Veliko smo se ustavljali, malicali, kosila in večerje jedli v guesthouse-ih, ker imajo večinoma kuhinje. In tako je dan res hitro minil. Pri spancih je iz vrtčevskega enega opoldne šla na dva (enega dopoldne in enega po kosilu) in je bilo tudi tako ok. Se nisva preveč obremenjevala in sploh ni bilo težav.

Videli smo tudi polet s helikopterjem nad vulkanom. Drži, da je Mica vedno strah takšnih podvigov?

On pravi, da ga vedno vlačim na neke razgledne stolpe in panoramske polete, on pa – komaj preživi! Še dobro, da Lila ni po njemu.

Potovati z otrokom je zagotovo povsem drugače, kot potovati v dvoje, zato nas zanima, kaj svetujete vsem staršem z majhnimi otroki, kako naj načrtujejo potovanja, na kaj vidva sedaj pazita pri izbiri potovanj in destinacij ipd.?

Letos sva definitivno ugotovila, da je temperatura zelo pomembna – lažje je biti aktiven v bolj hladnem, tako da bova to imela v mislih za potovanja, kjer bi rada veliko videla. Za tista bolj ležerna pa bova izbrala tople destinacije. Letos sem prvič slišala tudi za ‘družinske’ hotele, kjer je ogromno narejeno za otroško animacijo. Mogoče pa poskusimo enkrat, ko bomo potrebovali oddih.

Katera je vaša naslednja destinacija, ki jo načrtujete?

Seveda je zadnje čase res tako težko kaj napovedati, ampak želja je obiskati Novo Zelandijo in Norveško. To slednje se mi zdi bolj realno kot prvo.

Ali bosta še snemala vloge iz potovanj, ki smo jih lahko spremljali na vajinem Youtube kanalu in so bili poučni ter zabavni hkrati?

Se bova potrudila, da ja! Trenutno delava na prenovi bloga, da bo vsebina bolj pregledna, videi pa so se kar malo prestavili na socialne platforme. Definitivno bova delala nove zanimive vsebine!

 

Njun blog Povsod je lepo si lahko ogledate TUKAJ.