Razlogi, zakaj ima teta zelo pomembno vlogo v življenju otroka

teta

Sploh ni presenečenje, da je pozitivna ženska vloga ekstremno pomembna za mlada dekleta. Vse to pa je še toliko bolj pomembno v današnjem svetu družbenih omrežij, ustrahovanja in spreminjajočih se ‘norm’ za ženske. Pred vami so razlogi, zakaj ima teta zelo pomembno vlogo v življenju otroka.

Vpliv, ki ga lahko ima na mlado dekle ženska, ki jo podpira, je do nje igriva in skoraj kot druga mama, je neverjeten. Teta je namreč popolna mešanica mame in prijateljice, obenem pa ji dovoli, da brez težav odkriva nove stvari.

Vse to so razlogi, zakaj ima teta tako pomembno vlogo v življenju deklic in tudi kasneje, ko že odrastejo. In če ste se spraševali, teta ne rabi biti nujno sorodnica. To mesto lahko zasede katerakoli odrasla ženska, ki ima do otroka lep odnos in mu je vzor.

Zakaj je odnos teta – nečakinja tako poseben?

Teta je v bistvu neke vrste mentorica, ki je vredna zaupanja in na katero se lahko mlado dekle kadarkoli obrne. Razlog se skriva v tem, da teta nikoli ne obsoja in vedno prisluhne. To pa deklicam omogoča, da se soočijo z izzivi in pri tem vedo, da niso same. Odnos teta – nečakinja pa je še toliko bolj poseben, ker je teta sicer neke vrste mama, vendar to ni. Gre za zares unikaten odnos, ki ga lahko imata le teta in nečakinja.

Tete v bistvu dobijo najboljše iz obeh svetov. So prisotne za zabavo, podporo, čustveno rast, vseeno pa niso ves čas zraven. Niso odgovorne za vse dnevne naloge, vseeno pa imajo neverjeten vpliv na dobrobit mladega dekleta. Zelo vplivajo na vzgojo in življenje nečakinje, obenem pa so neke vrste njena varnostna mreža.

Zakaj so tete nečakinjam tako pomembne?
  • Ker se z njimi igrajo že od majhnih nog.
  • Z njimi se bolje zavedajo sebe.
  • Lahko se jim pritožujejo nad šolo in odnosi s prijatelji.
  • Lahko jih vprašajo za nasvet, brez da bi jih tete nato obsojale.
  • Lahko jim zaupajo svoje strahove.
  • Se pogovarjajo o svojih ciljih.
  • Zaupajo jim težave s starši.

Ko ima otrok s teto lep odnos že od majhnih nog, mu to pomaga, da se lažje spoprime s težavami in jih lažje reši, je bolj empatičen in ima višjo raven samozavesti. Dojenček, mlado dekle in nato odraslo dekle, ki se počuti varno, lahko ‘zacveti’ ravno zaradi takšne podpore.

 

Imena za deklice z najlepšim pomenom

Foto: Fizkes / Getty Images Plus via Getty Images