Spice Girls niso bile popolne, vendar so pomagale celotni generaciji deklet

spice girls

Letos julija mineva že 25 let od izida hita Wannabe skupine Spice Girls. Mi pa smo raziskali, kakšen vpliv je imela ta (sedaj že kultna) skupina deklet na dekleta v 90. letih.

Verjetno ni nikogar, ki ne bi poznal skupine Spice Girls in njihovih hitov – tudi, če jih niste poslušali. Če ste rojeni v 80. ali v začetku 90. let, lahko rečete, da so ta dekleta s svojo glasbo zaznamovala vašo mladost. In res je težko verjeti, da je od njihovega prvega hita minilo že 25 let.

Spice Girls niso bile popolne, vendar so imele ogromen vpliv

Dekleta, ki so sestavljala skupino Spice Girls (Emma Bunton – Baby Spice, Victoria Beckham – Posh, Mel C – Sporty, Mel B – Scary in Geri Halliwell – Ginger) niso bila popolna. Na sceno so ‘priletela’ z njihovim ‘girl power’ gibanjem 90. let, ki je bil ustvarjen z namenom, da vpliva na mlada dekleta – kar se je zares zgodilo. Vendar so vse skupaj pravzaprav ustvarili moški. Natančneje Bob in Chris Herbert, oče in sin, menedžerja podjetja Heart Management, ki sta se odločila ustvariti žensko glasbeno skupino predvsem iz razloga, ker so bile takrat na sceni fantovske skupine, kot sta bili skupini Take That in East 17. Iskala sta pet povsem različnih deklet, ki bi požela zanimanje širše množice.

Če na skupino gledamo na ta način, lahko rečemo, da gre za prvi primer komercializiranega feminizma. Njihov osnovni cilj je bil služenje velikih vsot denarja, gibanje ‘girl power’ pa je bilo samo orodje, kako to doseči. Navsezadnje pa to niti ni toliko pomembno. Spice Girls so v vseh teh letih naredile toliko dobrega za milijone ljudi po vsem svetu – ne le za dekleta. V 90. letih so pravzaprav predstavljale celotno generacijo deklet in jim pomagale, da so bile videne in slišane. Prav tako pa lahko rečemo, da je bil njihov slogan ‘girl power’ povsem iskren. Že če samo pogledamo, kako je vsaka zase izstopala s samozavestjo, s sporočilnostjo mladim.

Mel C je sicer pred leti priznala, da skupina na začetku ni imela nobenega namena tako zelo izpostavljati tega gibanja ‘girl power’, saj je bil njihov osnovni namen, da pojejo, postanejo slavne in potujejo po svetu. Ko pa so se iz prve roke začele soočati s seksizmom, so se stvari zelo spremenile. „Dejali so nam, da dekleta ne prodajajo. Da nas zato ne morejo dati na naslovnice revij, saj ne bodo prodali dovolj izvodov. To nas je tako razjezilo, da smo začele izpostavljati ‘girl power’ oziroma ‘moč deklet’. Spoznale smo, da imamo zares močno sporočilo, ki ga želimo deliti s svetom,“ je povedala Mel C.

In točno to so storile. Milijonom deklet po svetu so pomagale, da so se počutile močne, da so si upale spregovoriti in da so verjele, da so lahko tudi one uspešne. In vseeno, kako zelo skomercializirano je vse skupaj bilo, se jim je uspelo dotakniti celotne generacije in vplivati nanjo. Vplivale so tudi na bodoče zvezdnice – ena takšnih je Adele, ki jih je v mladosti kovala v zvezde ter se zgledovala po njih.

In da ne pozabimo njihovega prvega hita, si z njim polepšajte dan:

Foto: instagram/spicegirls