V Cannesu predvajali film Top Gun: Maverick, Toma Cruisa presenetili s prestižno nagrado

Top Gun Maverick

Po več premiernih projekcijah enega najbolj pričakovanih nadaljevanj uspešnice, akcijske drame Top Gun: Maverick, so film premierno predvajali tudi na znamenitem filmskem festivalu v Cannesu. Festivala so se udeležili ustvarjalci, filmska ekipa in ekipa studia Paramount, igralec Tom Cruise pa je prejel najprestižnejše priznanje – presenetili so ga z zlato palmo, podelitev pa ga je resnično ganila.

Na predstavitvi filma je občinstvo ustvarjalcem in igralski zasedbi namenilo večminutni aplavz, z rdeče preproge pa je bilo moč ujeti osem lovskih letal, ki so v dimu rdeče, bele in modre barve preleteli zbrane na festivalu. Omenjene tri barve so zastopane tako v francoski kot ameriški zastavi.

»To je neverjeten večer in neverjeten čas … samo videti obraze vseh,« pa je dejal Cruise z odra. »Od prvega Top Guna je minilo 36 let in zaradi pandemije smo ga morali več let zadrževati. Ta film so bile sanje,« je dejal. »O tem smo se pogovarjali na snemanju. Želim samo videti obraze vseh. Ni mask in smo v kinu. Vse to bom sprejel in sem izjemno hvaležen. Tukaj smo za vas. Vse te filme posnamem za vse vas in zelo sem blagoslovljen, da delam to, kar počnem. Uživajte ta večer. Polepšali ste mi življenje,« je še povedal Cruise.

V naših kinematografih si bomo film lahko ogledali od 26. maja dalje, dan prej pa bodo zaznamovale premierne projekcije.

Vrnitev po 36. letih

Zaradi pandemije, ki je zadnji dve leti močno posegla tudi v predvajanje filmov v kinematografih, konec maja na velika platna končno prihaja eno najbolj pričakovanih nadaljevanj filmske uspešnice, v kateri je pred 36 leti v glavni vlogi blestel Tom Cruise kot pilot Maverick, z naslovom Top Gun: Maverick. Stotnik Maverick se po 30 letih uspešnega službovanja kot pilot vrača na elitno vojaško letalsko šolo. Na režiserski stolček drugega dela je sedel Joseph Kosinski, scenarij so napisali Ehren Kruger, Eric Warren Singer in Christopher McQuarrie, producenti pa so Jerry Bruckheimer, Tom Cruise, Christopher McQuarrie in David Ellison. Poleg Toma Cruisa v drugem delu zaigrajo še Jennifer Connelly, Ed Harris, Jon Hamm, Miles Teller, Glen Powell, Lewis Pullman in Val Kilmer.

Zanimivosti o filmu:
  • Prvi del filma Top Gun (1986) je režiral Tony Scott, ki je leta 2010 dobil ponudbo tudi za drugi del. »Ta svet me navdušuje, ker je tako drugačen od prvotnega. Vendar ne želim narediti remaka ali odkriti česa novega, želim si narediti nov film,« je povedal. Leta 2012 je Scott naredil samomor. Junija 2017 so potrdili, da bo film režiral Joseph Kosinski.
  • V nadaljevanje akcijske uspešnice se ne bo vrnila igralka Kelly McGillis, ki je zaigrala Cruisovo inštruktorico in simpatijo Charlie. McGillisova je v intervjuju za Entertainment Tonight potrdila, da vabila za igro v nadaljevanju ni prejela, na vprašanje, zakaj je niso povabili, pa je dejala, da je »zelo verjeten razlog ta, da je stara, debela ter videti primerna svojim letom« (op. a., igralka je stara 64 let). Je pa bila vesela za igralsko kolegico Jennifer Connelly, da je vlogo dobila ona.
  • V nadaljevanje se ne bosta vrnila niti Tom Skerritt (Viper) in James Tolkan (Stinger).
  • Sprva bi film moral priti v kina junija 2020, pa se je zaradi pandemije COVID-19 štart prestavil na decembra isto leto, kasneje na julij 2021 in še novembra 2021.

Eva Longoria je na filmskem festivalu v Cannesu navdušila z ‘golo’ obleko

Foto: Getty Images for Paramount Pictures