7 načinov, kako se znebiti zabuhlega obraza

zabuhlega obraza

Ste se zbudili, pogledali v ogledalo in se skoraj prestrašili svojega zabuhlega obraza? Na nastanek zabuhlosti lahko vpliva kar nekaj dejavnikov, mi pa vam prinašamo rešitve, kako se je znebiti.

Res je, da lahko na zabuhlost obraza vpliva tudi nekaj zdravstvenih težav, kot so alergije ali vnetje sinusov, vendar lahko večina ljudi krivce išče med poznimi nočmi, rdečim vinom ter slanimi prigrizki.

Zakaj nastane zabuhlost?

Zabuhel obraz je posledica zastajanja vode. Nastane lahko tudi zaradi težav z limfnim sistemom, ki jih lahko izboljšate s pitjem veliko vode. Če morda niste vedeli, vse skupaj lahko poslabšajo tudi ličila, ki jih pred spanjem niste odstranili. Zabuhlost pa lahko povzroči tudi hrana.

Katera hrana povzroča zabuhlost?

Preveč soli v telesu povzroči zastajanje vode, posledica pa je zabuhel obraz. Zato sol raje zamenjajte z začimbami.

Prav tako se izogibajte tem živilom:

  • čipsu in ostalim slanim prigrizkom
  • predelanemu mesu
  • siru
  • olivam
  • kislim kumaram
  • soljenim oreščkom
  • slanim ribam
  • sojini omaki
  • jušnim kockam, …

Tudi alkohol lahko povzroči zabuhlost. Čeprav je v osnovi diuretik, ki telo dehidrira, povzroči, da se žile razširijo in s tem nastane zabuhlost. Vsekakor se svetuje, da se izogibate večjim količinam alkohola.

Kako se znebiti zabuhlosti?

1. Vstanite

Ste se zbudili z zabuhlim obrazom? Takoj se vstanite iz postelje in nekaj časa hodite po stanovanju. Takšen položaj in premikanje bosta zagotovila, da bo tekočina ‘stekla’ iz obraza.

2. Pijte dovolj vode

Zdravniki svetujejo, da pijete dovolj tekočine. Morda se sliši kontradiktorno, glede na to, da govorimo o zastajanju vode, vendar bo tekočina pomagala uravnovesiti vodo v tkivih in bo posledično zmanjšala zabuhlost.

3. Uporabite hladen obkladek

Obraz si umijte s hladno vodo, če pa je zabuhlost še vedno prisotna, uporabite hladen obkladek, ki ga na obrazu držite nekaj minut.

4. Limfna drenaža obraza

Limfna drenaža obraza bo pomagala odstraniti limfne vozliče in bo pospešila pretok tekočin. Uporabite lahko tudi pripomoček gua sha, s katerim si vsako jutro privoščite nekaj minut masaže.

g

5. Telovadite

Telovadba bo naredila veliko razliko. Med spanjem, ko ležimo, se namreč oteklina nabere okoli oči, zato so zjutraj videti zabuhle.

6. Hladilni serum

Hladilni vlažilni serum shranjujte v hladilniku in ga nanesite na oteklo področje. Razlika bo hitro vidna.

7. Hladen tuš

Topel tuš je prijeten, vendar bo še povečal tekočino in žile na predelu obraza. Zato je bolje, da se stuširate z mlačno ali hladno vodo. Če vam takšna temperatura ne ustreza, s hladno vodo le na koncu umijte obraz.

 

(Nega: Poskrbite za zaščitni sloj kože)

Foto: LittleBee80 / Getty Images Plus via Getty Images; Pexels