Nega: Poskrbite za zaščitni sloj kože

zaščitni sloj kože

S kožo obraza je drugače kot s telesom. Če se lotimo vadbe, je telo kaj hitro bolj napeto, koža pa žal ne. Vendar obstajajo načini, s katerimi lahko svojo kožo izboljšate in polepšate ter poskrbite za  zaščitni sloj kože – preverite jih!

Zaščitni sloj kože

Za odpornost in moč kože je najbolj pomemben zaščitni sloj. Zagotovo ste to že ničkolikokrat slišali, toda, ali zares veste, kaj to sploh pomeni? Zaščitni sloj ali stratum corneum (zunanji del epidermisa) je sestavljen iz sloja celic in lipidnega matriksa (ceramidi, holesterol in maščobne kisline), ki te celice povezuje. Skupaj tvorijo zaščitni sloj, ki preprečuje vdor škodljivih snovi, zadržuje pa koristne. Gre za primarni mehanizem obrambe telesa pred toksini, povzročitelji vnetij in izgubo vlage. Poleg tega ta zaščitni sloj nevtralizira delovanje negativnih zunanjih dejavnikov, recimo alergenov in morebitnih patogenov, ki lahko porušijo delovanje imunskega sistema in povzročijo vnetna obolenja kože, recimo ekcem. Splošno zdravje kože je tako ob šibkem zaščitnem sloju hitro ogroženo.

Kako ga okrepiti?

Krepitev tega sloja se začne s spremembo nekaterih navad. Izogibati se je treba agresivnim pripravkom za nego kože, pa tudi prekomernemu sončenju, stresu, ekstremnim temperaturam. Spremeniti pa je treba tudi prehrano. Ko je koža pod vplivom več stresorjev, se namreč lahko pojavi rdečica, koža lahko izgubi sijaj ali pa se na njej pojavijo globoke gube. Kako opraviti s temi težavami, poglejmo v nadaljevanju …

Težava: Rdečica

Rdečica je najpogosteje znak, da je koža razdražena, da nekaj ogroža njen zaščitni sloj. Rdečica je lahko tudi simptom kontaktnega dermatitisa (rdeča, suha koža, ki se lušči), ekcema (izolirani deli srbeče in trde kože) ali rozaceje (razširjene žile, suha koža in rdeče pikice).

Rešitev: Pozdravite vnetje! Če se želite izogniti intenzivni rdečici, se ne dotikajte kislin (AHA, BHA in PHA), agresivnih čistilnih sredstev za čiščenje obraza s pH5, 6 ali višjim, sredstev za piling, ki lahko dražijo kožo na obrazu. Sicer pa, manj kot se sredstvo za čiščenje kože peni, nižja je njegova pH- vrednost. Prav tako uporabljajte preparate za higieno in nego z oznako ‘sensitive’, saj vsebujejo pomirjujoče snovi, recimo alojo, navadno pa tudi niso odišavljeni.

(To z vašo kožo naredi 8 ur spanca)

Težava: Suha in mat koža

Če vaša koža nima sijaja, če se vam zdi, da je zategnjena, se lušči, tudi občasno srbi, gre najverjetneje za posledice slabih življenjskih navad, vremena oziroma kakega zunanjega dejavnika. Vremenskih pogojev ne moremo nadzorovati, lahko pa veliko naredimo glede življenjskega sloga: spremenite način negovanja kože, ki vam bo pomagal, da se bo povrnil njen sijaj, poskrbite pa tudi za optimalno vlaženje.

Rešitev: Suh in mat videz je neposredna posledica nezadostne vlage v koži, najpogosteje zato, ker je načet zaščitni sloj kože. To pa velja za vse tipe kože (celo mastna koža lahko izgubi vlago). Prva obrambna linija je sestavljena iz ceramidov, ki bodo pogasili žejo kože.

Težava: Gube

Gube so rezultat mimike obraza. Če je zaščitni sloj kože oslabljen, so gube veliko globlje in bolj opazne. S časom se zaščitni sloj počasi tanjša, zaradi česar se je treba negi še posebej posvetiti. Najbolj pomembna pa je vlaga.

Rešitev: Številni pripravki za mladosten videz kože vsebujejo učinkovite snovi, zato je pomembno uporabiti pravo kombinacijo, če želite doseči res dobre rezultate brez stranskih učinkov in reakcij na koži. Najboljši način za preprečevanje gub je uporaba izdelkov z zaščitnim faktorjem s širokim spektrom zaščite in oznako 30 ali več. Od izdelkov pa je najbolje uporabljati takšne, ki vsebujejo hialuronsko kislino, ki bo koži zagotovila zadostno količino vlage.

 

Foto: Deagreez/ Getty Images Plus via Getty Images