To z vašo kožo naredi 8 ur spanca

8 ur spanca

Če ste med zaspanci, vam ne rabimo dvakrat reči, da vsako noč potrebujete vsaj 8 ur spanca. Po drugi strani pa veliko ljudi tega iz različnih razlogov ne upošteva.

Spanje znižuje tudi raven stresa, zmanjšuje vnetja in pomaga pri vzdrževanju zdravega uma in telesa. Če vas vsa ta dejstva še vedno niso prepričala, da bi malce prej ugasnili vašo najljubšo serijo in odšli spat, potem vas bo mogoče prepričalo dejstvo, da bo vaša koža po 8 urah spanca veliko lepša in bolj sijoča.

Obnavljanje celic

Po dolgem dnevu izpostavljenosti UV žarkom, onesnaženju, znoju in umazaniji vaša koža obupano potrebuje počitek. Medtem ko spimo, pa naša koža preklopi na funkcijo obnavljanja, zato je spanje zelo pomembno za celjenje in regeneracijo. Dejstvo je, da je proces regeneracije ponoči kar trikrat hitrejši kot podnevi.

Koža je bolj dovzetna za negovalne izdelke

Da moramo izdelke proti staranju kože nanašati ponoči, obstaja razlog. Nočna regeneracija bo iz sestavin proti staranju kože namreč povlekla največ koristi. Zato se svetuje, da pred spanjem nanesemo ‘močne sestavine’, kot sta retinol in glikolna kislina, saj se bosta lepo vpila v kožo in opravila svoje delo.

Telo bo proizvedlo več kolagena

Kolagen je ključen za napeto in gladko kožo. In čeprav določeni izdelki zagotavljajo, da povečujejo njegovo produkcijo, ga ne morejo zagotoviti toliko kot spanje. Ko zaspite, telo namreč začne proizvajati rastne hormone. Ti hormoni pa zagotavljajo, da koža proizvede dovolj kolagena, kar pomaga pri tem, da koža ostane napeta in elastična.

Proti stresu

Spanje ne deluje protistresno le na naš um in telo, temveč tudi na kožo. Če vam primanjkuje spanca, se dvigne raven kortizola (stresnega hormona), s tem pa koža preide v vnetno stanje. To pomeni, da je koža videti brez življenja, pod očmi pa nastanejo kolobarji in zabuhlost. Če spite vsaj 8 ur, pa boste vse to preprečili.

Premor od okolice

Izpostavljenost soncu, onesnaženje in modra svetloba so samo nekateri vsakodnevni elementi, katerim je koža izpostavljena. Ponoči pa tega ni, zato lahko koža diha in si odpočije.

 

Koliko vode dnevno zares potrebujemo?

Foto: Inside Creative House/ Getty Images Plus via Getty Images