Jejte avokado in dolgo boste živeli

avokado

Glede na zadnje raziskave ameriških strokovnjakov za biokemijo in molekularno biologijo je avokado odlično orožje v boju proti staranju in raznim boleznim. Avokadovo olje se je na testih namreč izkazalo kot odlično v boju proti prostim radikalom, ki so glavni povzročitelji srčnih obolenj in raka.

Antioksidanti

Veliko sadja in zelenjave, kot sta na primer paradižnik in korenje, vsebuje antioksidante, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom. Vendar njihove snovi ne morejo prodreti do mitohondrija (membranska struktura, ki služi celičnemu dihanju). No, avokado oziroma njegove sestavine to lahko storijo, kar so pokazale tudi raziskave ameriških strokovnjakov za biokemijo in molekularno biologijo.

Prosti radikali

Cilj prostih radikalov je uničenje mitohondrija, s tem pa zaustavitev proizvajanja energije v sami celici. Posledica tega je, da celica odmre. Da bi vam bolj orisali ta proces: predstavljajte si, da pride do izlitja nafte, vi pa namesto, da sanirate počeno cev, iz katere tečejo strupene snovi, čistite samo razlito olje.

Blagodejno avokadovo olje

Avokadovo olje pa je tako blagodejno, da celicam omogoča, da preživijo tudi, ko so izpostavljene veliki količini prostih radikalov. Najbolj podobno kemijsko sestavo avokadovemu olju ima še oljčno olje – zato ni čudno, da je na območju Mediterana najmanjša stopnja kroničnih bolezni.

 

To je recept za najbolj okusen smuti s špinačo

Foto: Foto Maximum/ Getty Images Plus via Getty Images