A-Ž vodnik po vitaminih, ki so ključni za izboljšanje vaše kože

A-Ž vodnik po vitaminih

Vsi vemo, da so vitamini zelo pomembni za naše zdravje. Tako navznotraj, kot navzven, zato so pomembni tudi, ko govorimo o negi kože. Ker pa je koža med zadnjimi, ki prejme zadostno količino vitaminov (najprej jih dobijo ožilje, organi in mišice), to pomeni, da je dobra ideja, če še dodatno poskrbimo za svojo kožo. Zato moramo izbrati negovalne izdelke, ki vsebujejo vitamine. Da bi izbrali vitamine, ki so najboljši za vašo kožo, smo strokovnjake prosili, da nam naredijo A-Ž vodnik po vitaminih.

A-Ž vodnik po vitaminih

Vitamin A

Vitamin A je ime skupine retinoidov, topnih v maščobi, vključno z retinali in retinoli. Gre za pomemben vitamin, saj ga telo ne more sintetizirati, zato ga moramo v organizem vnesti skozi prehrano ali prehranska dopolnila. Če se vitamin A nahaja v negovalnih izdelkih, pomaga pri proizvajanju novih celic, ki nastanejo na povrhnjici.

Vitamin B3

Ta vitamin pomaga pri zmanjševanju pigmentacije, rdečice in madežev. Strokovnjaki so mnenja, da je vitamin B3 ključen za našo kožo, prav tako pa pomaga pri zmanjševanju aken.

Vitamin B5

Ta vitamin lahko v kožo ‘zaklene’ vlago, zato je odličen za vse tipe kože. Za vlaženje kože je najbolje uporabiti serum, ki vsebuje vitamin B5 – še posebej zjutraj pod ličili, da bo učinek čim daljši.

Vitamin C

Vitamin C je eden najpomembnejših vitaminov, saj ga ljudje ne moremo proizvajati sami (za razliko od živali) in ga moramo v telo vnesti skozi prehrano. Ta vitamin je pomemben tudi za sintezo kolagena in metabolizem proteinov. Prav tako pa je eden najpomembnejših antioksidantov. Najboljši vir vitamina C so sveža zelenjava in sadje.

Vitamin D

Še en zelo pomemben antioksidant kožo poživlja, povečuje njeno elastičnost in deluje protivnetno. V telo ga dobimo tako, da se vsak dan za 10-15 minut izpostavljamo sončnim žarkom. Ker pa to ni možno skozi vse leto, je zelo priporočljivo, da ga v telo vnesemo s pomočjo prehranskih dopolnil.

Vitamin E

Vitamin E koži zagotavlja vlago ter se uspešno bori proti prostim radikalom, ki povzročajo pigmentacijo in škodijo elastičnosti kože. Prav tako kožo pomirja in zmanjšuje vnetja, zato je odličen za občutljivo kožo in tudi za zrelo kožo.

Vitamin K

Vitamin K je sposoben utrditi celice v telesu, kar pomeni, da okrepi stene kapilar in žil ter se največkrat uporablja v kremah za področje pod očmi, saj zmanjšuje temne podočnjake in napne kožo.

Cink

Cink pomaga pri zmanjševanju vnetij in pomirja razdraženo kožo, obenem pa zagotavlja zaščitni faktor pred škodljivimi sončnimi žarki. Prav tako pospešuje celjenje ran in preprečuje bakterijska vnetja. Odličen je tudi v boju z mozolji in aknami.

 

5 naravnih lepotnih lekcij iz Hollywooda

Foto: Tanya Row / Getty Images Plus via Getty Images