Ta napaka pri negi kože vam povzroča dermatološke težave

dermatološke težave

Prišli smo že zares daleč od tega, ko je v 90. letih obstajal praktično en sam marelični piling za kožo. Sedaj vemo, da je na tržišču prava poplava pilingov. In zaradi tega je kar nekaj povsem neprimernih za kožo, saj lahko povzročajo celo dermatološke težave.

Kaj sploh so pilingi?

Pilingi za kožo so negovalni izdelki, ki vsebujejo majhne delce, s pomočjo katerih iz kože odstranimo odmrle celice, odvečen sebum, ostanke kozmetičnih izdelkov in ličil. Težava pa je v tem, da niso vsi pilingi enaki – vse je odvisno tudi od vašega tipa kože ter pilinga, ki ga izberete, zato so lahko rezultati na koncu povsem drugačni.

Kje je težava?

Na žalost je večina pilingov pregrobih za našo kožo. Piling, ki vsebuje trde in grobe delce različnih oblik lahko resno poškoduje kožo in povzroči dermatološke težave, kot so mikropoškodbe na površini kože. Te poškodbe čez čas oslabijo kožno pregrado, zaradi česar je koža bolj podvržena zunanjim vplivom. Prav tako lahko povzročijo luščenje kože, izsušenost, rdečico, občutljivost, lahko pa se celo zgodi, da se zmanjša količina kolagena in elastina.

Kateri pilingi so v redu?

Držite se pilingov, ki imajo enako obliko delcev in ki so nežni. Najbolje ga je najprej preizkusiti na roki, saj boste takoj začutili, če je piling grob do vaše kože. Takšnega ne nanašajte na obraz.

Alternativa

Če je piling nežen, je v redu izbira v negovalni rutini. Še bolj pa se priporoča uporaba mehke brisačke za čiščenje, na katero nanesemo gel za čiščenje. Na ta način boste enako odstranili nečistoče, pri tem pa ne boste poškodovali povrhnjice.

Zaključek

Vseeno, kateri piling boste izbrali, za vse velja enako pravilo: poslušajte svojo kožo. Če je vaša koža srbeča, suha ali vas po nanosu pilinga zateguje, potem ga ne uporabljajte več. Najdite drug način ali pa ga v nego vključite zares redko. Če so vaše dermatološke težave resne, se obvezno posvetujte z dermatologom.

 

Če imate suho kožo, vas lahko reši ta DIY čokoladna maska

Foto: Kobrin_photo / Getty Images Plus via Getty Images