Ali lahko preprečite strije? Vsi odgovori na enem mestu …

strije

Veliko žensk se po nosečnosti ali že v puberteti, ko se telo spreminja, sooči s strijami. Čeprav za strije ne obstaja nobeno zdravilo, obstajajo načini, s katerimi jih lahko omilite. In ne skrbite, tudi zvezdnice jih imajo.

Kaj jih povzroča?

Strije so zelo pogost pojav in nastanejo, ko se dermalna plast kože razteza. To se največkrat zgodi že med puberteto ali med nosečnostjo. Da vas pomirimo, določeno obliko strij bi naj imelo kar 80 % ljudi. Najbolj prizadeta področja so ritnice, prsi in trebuh, pojavijo pa se lahko praktično kjerkoli. Povzroči jih lahko veliko dejavnikov, od nosečnosti, hormonskih sprememb, rasti in genetike.

Vam lahko strije škodujejo?

Strije niso škodljive, ne povzročajo bolečine ali kakšnih zdravstvenih težav. Težava je bolj v njihovem videzu, zaradi katerega se ljudje počutijo manj samozavestne. Na srečo jih lahko z raznimi tretmaji in izdelki za nego kože omilimo. Tukaj velja pravilo: prej jih bomo začeli negovati, večja možnost bo, da bomo ublažili njihov videz.

Zakaj so strije rdeče in vijolične barve?

Gre za to, da se koža na določenem predelu ob raztezanju loči, kar povzroči mikroskopsko krvavitev, posledica česar je obarvanost. Ko se strije pojavijo, so namreč najprej rdeče barve, lahko so tudi malce napihnjene, čez čas pa postanejo bledične barve in se stanjšajo.

Ali jih lahko preprečimo?

Strij na žalost ne moremo povsem preprečiti. Če smo podvrženi temu, torej je takšna naša genetika, se jim bomo težko izognili. Seveda pa jih lahko z izdelki za nego in raznimi tretmaji omilimo.

Kako jih omiliti?

Ko nastanejo in so rdeče barve, jih je najbolje negovati s kremami, ki vsebujejo retinol. Nastanek strij se velikokrat povezuje tudi s pomanjkanjem cinka, mineralom, ki pomaga obnavljati celice kože. Zato je dobro jemati ta prehranska dopolnila (seveda ob predhodnem posvetu z zdravnikom ali farmacevtom). Tretmaji z dermarolerjem bodo prav tako pripomogli k bolj gladki in nežnejši teksturi kože. Vendar je treba opozoriti, da je za dosego tega cilja potrebnih veliko tretmajev. Hitrejše rezultate bo prinesel npr. tretma z radio frekvenco, ki z vročino na povrhnjici kože vzpodbuja nastanek kolagena in elastina. IPL laserski tretma je prav tako lahko učinkovit pri zmanjševanju strij v začetnih stadijih.

Ali kreme proti strijam delujejo?

Kot pri večini stvari, je boljša preventiva kot kurativa, zato je vredno investirati v dobro kremo proti strijam. Takšne kreme so narejene tako, da koži nudijo vlaženje, nanašati pa jih je treba z masažo, da se poveča cirkulacija.

Tudi zvezdnice jih imajo …

Chrissy Teigen jih je s ponosom pokazala na svojem Instagram profilu.

Izdelki za nego in preprečevanje strij:

Obstaja razlika med vlaženjem in hidriranjem kože.

Foto: Cherries JD / iStock / Getty Images Plus via Getty Images, PR