Ali lahko retinol uporabljamo poleti?

retinol

Retinol je prava superzvezda med sestavinami v kozmetičnih izdelkih. Lahko bi mu rekli kar čudežna sestavina. A mnoge uporabnice se poleti sprašujejo, če ga takrat sploh lahko uporabljajo …

Retinol je čudežna sestavina, derivat vitamina A, ki učinkovito gladi gubice, zmanjšuje pore, bledi pigmentne madeže in povečuje tvorbo kolagena. Po uporabi ima koža gladko teksturo, prav tako pa je izboljšan njen ten. Zato ni čudno, da je postal ena najljubših sestavin žensk po vsem svetu.

Se pa pri njegovi uporabi lahko pojavi ena težava. Za retinol namreč velja splošno pravilo, da se po njegovem nanosu ne smemo izpostavljati soncu, saj je zaradi njega koža občutljiva na UV žarke. Vse to pripelje do zaključka, da poleti retinola ne bi smeli uporabljati, sploh, če smo tip osebe, ki velikokrat pozabi nanesti kremo z zaščitim faktorjem. Vendar to še ni vse, zato poglejmo, kaj pravijo strokovnjaki.

Uporaba retinola poleti

Vseeno v katerem letnem času uporabljamo retinol, lahko le-ta razdraži našo kožo. Zato je zelo pomembno, da na začetku začnemo z nižjim odstotkom retinola ter počasi povečujemo njegovo koncentracijo. V obdobju nekaj tednov se bodo celice kože privadile nanj, zato lahko povišate odstotek koncentracije retinola. In čeprav bo vaša koža navajena nanj, je potrebno vedeti, da se retinol na sončni svetlobi razgradi, zaradi česar bo vaša koža bolj izpostavljena škodljivim sončnim žarkom. Zato je retinol najbolje uporabljati v večerni rutini, zjutraj pa na obraz obvezno nanesti kremo z zaščitnim faktorjem.

Prav tako pazite, da istočasno ne uporabljate izdelkov, ki vsebujejo AHA in BHA sestavine, namesto tega pa kombinirajte izdelke s hialuronsko kislino in ceramidi. In da, to pomeni, da ga lahko uporabljate tudi poleti – pod pogojem, da je vaša koža že navajena nanj, pri tem pa nimate nobenih reakcij, kot so iritacije, suha koža ali občutljiva koža.

Najbolje pa je narediti tako: en teden pred odhodom na morje iz lepotne rutine odstranite retinol in ga ponovno uvedite teden ali dva po prihodu domov.

 

Novi trend nege kože je idealen za suho in dehidrirano kožo

Foto: NeonShot / Getty Images Plus via Getty Images