Celulit je nadloga, ki jo imamo vse – toda lahko ga omilimo

celulit

Po statistiki ima več kot 90 % žensk celulit. Adiposis edematosa, kar je strokovni naziv za celulit, predstavlja pravzaprav nalaganje maščobe in toksinov pod kožo, kar slabi vezivno tkivo in tako na koži nastanejo »luknjice«, ki spominjajo na pomarančno lupino. Vzroki za nastanek celulita niso natančno znani, a se predpostavlja, da ni le en krivec, ampak kombinacija naslednjih dejavnikov: hormonske spremembe, toksini iz okolja, nepravilna prehrana, nezadostna fizična aktivnost, starost ter genetska predispozicija. In kar je najhujše od vsega, težko se ga je znebiti!

Seveda, upanje obstaja, ampak se moramo proti celulitu boriti na več frontah. Najprej je obvezna fizična aktivnost, zatem so učinkoviti različni lepotni tretmaji in sredstva, ena od ključnih bitk pa je pravilna prehrana. Strokovnjaki svetujejo, da naj prenehamo uživati dodane sladkorje, industrijske izdelke, obogatene s konzervansi in ojačevalci okusa, ter preslano hrano. Obstajajo pa tudi živila, ki delujejo proticelulitno. Predstavljamo vam 10 superživil, ki nam, ko so del uravnotežene prehrane, lahko pomagajo, da se znebimo ‘največjega sovražnika’.

Superživila, ki bodo zmanjšala celulit

Paprika

Vitamin C, s katerim je bogata paprika, je eno od najboljših orožij v borbi proti ‘pomarančni lupini’ oziroma celulitu. Ta pomaga pri gradnji kolagena, ki dela kožo bolj elastično in napeto. Ena paprika dnevno vam bo zagotovila tudi do 1,5 priporočenega dnevnega odmerka tega vitamina. Za maksimalen učinek jo uživajte surovo.

Matcha / zeleni čaj

Da bi se znebili celulita, se moramo znebiti tudi odvečnih kilogramov. Pri tem nam lahko koristi matcha čaj, ki pospeši presnovo. In to ni edini razlog, zaradi katerega se obrestuje vložiti v ta čarobni prah (na žalost ni poceni!). Raziskave so pokazale, da antioksidant, ki ga vsebuje – katehin –, lahko spodbudi tvorbo kolagena. Mi smo že pristavili za vodo. In vi, kaj čakate? Če matche nimate pri roki, uporabite zeleni čaj, ki ima iste sestavine, čeprav nižjo koncentracijo antioksidantov.

Sardina / skuša / tuna / losos

Modra riba je bogata z omega-3 maščobnimi kislinami. V redu, ampak kakšna je povezava s celulitom? Te zdrave maščobe vplivajo na stabilnost celičnih membran in zato ne bodo razpadale in vplivale na ustvarjanje »nagrbančene« kože. Obstajajo tudi znanstveni dokazi, ki kažejo na to, da tkivo, prizadeto s celulitom, kaže znake vnetnega procesa, omega-3 maščobne kisline pa delujejo protivnetno. Za maksimalen učinek naj se na vaši mizi znajde modra riba vsaj dva- do trikrat tedensko.

Rdeč feferon

Dolgotrajno sedenje, v pisarni, v avtomobilu ali pred zaslonom – povzroči slabo cirkulacijo. Kaj to pomeni za celulit? Tekočina se lažje kopiči v tkivih na zadnjici in zadnji strani stegen. Kaj lahko storite (razen tega, da končno vstanete s stola!)? V prehrano vključite rdeče feferone, ki bodo v vašem telesu bo zanetili ogenj in »kurili« maščobe.

Laneno seme

Najprej slabe novice: strokovnjaki menijo, da estrogen igra ključno vlogo pri oblikovanju celulita. Ampak imamo tudi dobre novice: laneno seme je odličen izvor lignana, fotiestrogena, ki uravnava raven hormona estrogena, kar nas vodi na pot h koži brez luknjic in udrtin. Dovolj bo že ena žlica mletega lanenega semena dnevno. Lahko ga dodate vsako jutro v ovseno kašo. Zahvalili se nam boste kasneje.

Jajca

Kolagen? O ja, spet ga bomo omenili. Če je vaša prehrana siromašna z beljakovinami (vegani, predvsem mislimo na vas), se kolagen ne more oblikovati pravilno, kar slabi kakovost kože, zato je podkožna maščoba lažje vidna. Jajca so bogat izvor kolagena in vsebujejo velike količine aminokislin prilina in lizina, pomembnih za izgradnjo kolagena. Bodite pozorni: morate vnesti 0,8 g na kilogram telesne teže.

Pomaranča

Da vaša koža ne bi izgledala kot pomarančna lupina, olupite pomarančo (in jo pojejte, seveda). Ironično? Morda, a to sadje vsebuje velike količine vitamina C, ki spodbudi tvorbo kolagena, a to sedaj že veste. Ne veste pa morda tega, da vitamin C prav tako ščiti pred negativnimi vplivi onesnaževanja in škodljivimi vplivi sončnega sevanja – eno in drugo slabi vezivno tkivo, slabo vezivno tkivo pa vodi do pojava celulita.

Juha iz kosti

Ko kuhate bistro juho, bodite pozorni na to, da izberete meso s kostmi, ker bo takrat juha zelo bogata s kolagenom. Čim dlje jo boste kuhali, tem bolj se bodo kosti razgradile in vsebovala bo še več kolagena.

Brokoli

Še en bogat izvor vitamina C, ki bo spodbudil tvorbo kolagena. A brokoli je bogat tudi z drugimi hranili, kot je sulforfan, ki spodbudi presnovo, in indol-3-karbinolom, ki pomaga, kot trdijo raziskave, izločati stranske snovi estrogena iz urina. Kako je brokoli povezan s celulitom? Brokoli bo pomagal, da se vzpostavi hormonsko ravnotežje, kar lahko vpliva na ublažitev celulita. Da ne pozabimo: raziskave so pokazale, da surovi brokoli vsebuje trikrat več sulforfana kot kuhani. Ampak če niste ravno ljubitelj brokolija v solati, ga pripravite na pari, kar je veliko boljša možnost od kuhanja.

Kamilični čaj

Ste pod stresom? Ne bi bilo slabo, da to spremenite. Dolgotrajni stres izzove povišano raven hormona adrenalina in kortizola, kar je prav tako povezano s pojavom celulita. Poleg tega so strokovnjaki mnenja, da je stres eden od sprožilcev za pojav inzulinske rezistence, ki privede do kopičenja odvečnih kilogramov. Rast maščobnih celic bo naredila celulit še bolj viden. In sedaj smo prispeli do kamilice. Zmanjšajte stres tako, da boste (vsaj popoldansko) kavo zamenjali s pomirjujočim čajem iz teh nežnih in dišečih cvetov.

 

5 vsakodnevnih navad, ki pospešujejo staranje – jih počnete tudi vi?

Foto: yacobchuk / Getty Images Plus via Getty Images