Deli telesa, na katere zagotovo pozabite nanesti zaščitni faktor

zaščitni faktor

Pred soncem se je treba zaščititi z izdelkom z zaščitnim faktorjem, pokrivalom za glavo, sončnimi očali ter lahkotnimi, bombažnimi oblačili. In tudi če smo zelo dosledni pri nanašanju izdelka z zaščitnim faktorjem, se lahko hitro zgodi, da na kakšen del telesa preprosto pozabimo. Poglejmo, kateri so tisti deli telesa, na katere skoraj zagotovo pozabite nanesti zaščitni faktor.

Najbolje bi bilo, da imamo vrstni red nanašanja izdelka z zaščitnim faktorjem, da bi z njim zares prekrili vsa področja na telesu. Dermatologi namreč opozarjajo, da so področja, na katera ves čas pozabljamo nanesti zaščitni faktor, ravno tista, na katerih se lahko razvije kožni rak.

Teme

Res je, da kreme z zaščitnim faktorjem ne boste nanašali na lase, vendar je dobro, da jo nanesete do roba las, nato pa si na glavo nadenete še kapo ali klobuk. Če se bojite, da bi se vam lasje zmastili, namesto kreme uporabite zaščitni faktor v pršilu, ki je manj masten.

Veke

Ne rabite se bati nanašati zaščitnega faktorja na veke. Pri tem je potrebno le paziti, da ga ne spravite v oči. Lahko uporabite tudi takšnega v stiku, ki se ne bo razlil kot bi se razlila krema. Ne pozabite pa niti na obrvi. Kot dodatno zaščito nosite kvalitetna sončna očala z UV zaščito.

Ustnice

To je predel, na katerega pogosto pozabimo, čeprav je zelo pomemben. Težava je v tem, da če se kožni rak pojavi na ustnicah, se ‘obnaša’ bolj agresivno kot na drugih delih telesa. Najbolje je kupiti balzam z zaščitnim faktorjem in ga redno nanašati na ustnice.

Ušesa

Ne, lasje vam ne bodo dovolj zaščitili ušes, zato je treba tudi na njih nanesti izdelek z zaščitnim faktorjem. Uporabite kar tistega, ki ga uporabljate za zaščito obraza. Prav tako vas bo dodatno zaščitil še klobuk.

Vrat

Kot velja za vse negovalne izdelka, velja tudi za te z zaščitnim faktorjem: nanesite jih tudi na vrat in dekolte. Na tem predelu je staranje kože najprej vidno, tudi iz razloga, ker je najbolj izpostavljeno soncu.

Dlani

Zgornji del dlani pogosto pozabimo zaščititi ali pa se izdelek iz njih spere med umivanjem rok, zato je bolje, da ga nanesemo večkrat.

Zgornji del stopal

Za ta predel izberite zaščitni faktor v pršilu, ki ni masten, saj boste lahko brez težav in brez mastnega občutka obuli sandale.

Zadnja stran nog

Eden najpogostejših predelov, kjer nastane melanom, je zadnja stran nog oziroma listi. Zato ne pozabite na njih in uporabljajte vsaj zaščitni faktor 30.

Preberite tudi članek Mit ali resnica: so kreme za sončenje rakotvorne?

Foto: Maridav / Getty Images Plus via Getty Images, povzeto po ljepotaizdravlje.hr