Hrana proti podočnjakom: 5 živil, ki bodo naredila razliko

hrana proti podočnjakom

Ta hrana proti podočnjakom bo ublažila videz temnih kolobarjev, prav tako pa bo osvežila vaš obraz. Preberite, o čemu govorimo …

Oči so del telesa, ki so vedno v središču pozornosti. Veliko žensk pa ima težave s temnimi podočnjaki, ki jih skušajo prekriti na različne načine. Dobra novica je ta, da jih lahko zmanjšate tudi s pomočjo določenih živil.

Vzroki za nastanek podočnjakov

Poleg tega, da podočnjake podedujete, nastanejo tudi zaradi samega tona polti (svetlejša polt je bolj dovzetna), na njih pa vpliva tudi starost. Na temne podočnjake vplivajo tudi življenjski stil, pomanjkanje spanca in kajenje. Dodatni razlogi so lahko slabokrvnost, alergije, ekcemi ali prevelika izpostavljenost sončni svetlobi. Poleg tega, da se jih lahko ‘znebimo’ s pomočjo kozmetičnih polnil, nam lahko pri tem pomagajo tudi določena živila.

Hrana proti podočnjakom

Paradižnik

To živilo je bogato z antioksidanti, kot je npr. likopen, ki ščiti krvničke in pomaga pri prekrvavitvi. Na ta način se zmanjšuje tudi vidnost podočnjakov.

Kumare

Kumare vsebujejo veliko vode, zato so tudi glavna sestavina številnih negovalnih izdelkov. Ta zelenjava pa zmanjšuje tudi podočnjake, saj vsebuje sestavine, ki vplivajo na proizvodnjo kolagena.

Sezam

Antioksidanti v sezamu zmanjšujejo simptome utrujenosti, vsi pa vemo, da utrujenost vpliva tudi na nastanek podočnjakov. Poleg tega sezam vsebuje vitamin E, ki izboljšuje zdravje oči.

Jagodičevje

Borovnice, ribez in robide še posebej pomagajo pri zmanjševanju podočnjakov, saj vsebujejo antioksidante, ki izboljšujejo prekrvavitev.

Lubenica

Če gledamo iz vidika sestavin, je lubenica mešanica paradižnika in kumar. Vsebuje veliko količino vode, obenem pa tudi likopen. Oboje pa zmanjšuje temne kolobarje okoli oči.

 

Podočnjaki in gubice okoli oči bodo preteklost

Foto: Andrii Bicher / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po lepotaizdravlje.rs