Lubenica je poletno superživilo, odlično za vroče dni

lubenica

Lubenica je najpopularnejše poletno sadje. Poleg tega, da je zelo osvežilna in je pravi posladek, vsebuje tudi ogromno dobrih sestavin. Odkrijte še neznane zdrave sestavine lubenice.

#1 Lubenica vsebuje več likopena kot sveži paradižnik

V le eni skodelici narezane lubenice je okoli šest gramov likopena, medtem ko ga je v isti količini paradižnika štiri grame. Likopen je neverjeten antioksidant, ki blokira delovanje prostih radikalov, s tem pa poškodbe in staranje celic. Prav tako deluje kot preventiva in zavira nastanek rakavih bolezni ter bolezni srca. Da pa bi v lubenici ohranili kar največ zdravih sestavin, jo je najbolje imeti na sobni temperaturi.

#2 Njen sok pomaga pri regeneraciji mišic po vadbi

Sveža lubenica ali sok lubenice sta najboljša rešitev za boleče mišice, ki nastanejo po vadbi. Aminokislina L-citrulin iz lubenice namreč pospešuje proces odstranjevanja odvečne mlečne kisline iz mišic, ki je odgovorna za boleč občutek in zatezanje v mišicah po intenzivni vadbi. Znanstveniki prav tako verjamejo, da je L-citrulin odgovoren za regeneracijo mišic, boljšo prekrvavitev, nižji krvni tlak in boljšo spolno funkcijo.

#3 Ni le sadje, temveč tudi zelenjava

Čeprav se najpogosteje uporablja kot sadje, to zdravo živilo spada tudi v skupino zelenjave, podobno kot buče. Zakaj spada med zelenjavo? Ker gre za enoletno rastlino, ki se mora vsako leto znova saditi, medtem ko je sadje plod večletnih rastlin.

#4 Ima več vode kot katerokoli drugo živilo

Lubenice v povprečju vsebujejo okoli 91,5 % vode, kar je prav neverjetno. Ker je poletje obdobje, ko je dehidriranost pogosta, se priporoča vsakodnevno uživanje lubenice. Poleg tega pa lubenica deluje tudi kot diuretik, saj vzpodbuja delovanje ledvic, s čimer se iz telesa hitreje izločajo strupi.

#5 Obstaja tudi rumena sorta

Vsi vemo, da je lubenica v notranjosti roza-rdeče barve, ampak obstaja tudi sorta, ki je znotraj rumena. Imenuje se Yellow Crimson.

DIY osvežitev na palčki: Zdrave sadne lučke

Foto: Dmytro Buianskyi / Getty Images Plus via Getty Images