8 nasvetov, s pomočjo katerih boste lažje zdržali vročinski val

vročinski val

Vročinski val se je te dni dodobra začel, zato velja slediti nasvetom in tudi pravilom, s pomočjo katerih boste lažje zdržali visoke temperature.

Ekstremno visoke temperature vplivajo na to, da smo bolj izčrpani, velika verjetnost je tudi toplotnega udara, prav tako pa se lahko poslabšajo že obstoječe bolezni. V času vročinskega vala je vsekakor dobro upoštevati naslednje nasvete.

Nasveti in pravila, ki se jih držite med vročinskim valom:

#1 Hladite se in popijte dovolj tekočine. Težava je, da se z znojenjem izgublja več tekočine kot sicer, zato lahko hitro pride do dehidracije. Priporoča se pitje vode ali negaziranih napitkov, ki ne vsebujejo kofeina, sladkorja in alkohola. Prav tako se priporoča uživanje živil, ki organizmu še dodatno zagotavljajo vodo. (8 živil, ki vam bodo zagotovila toliko tekočine kot kozarec vode)

#2 Soncu se ne smete izpostavljati med 10.00 in 17.00 uro. To še posebej velja za otroke, nosečnice, starejše osebe, srčne bolnike in bolnike s kroničnimi boleznimi. Medtem ko si morajo osebe, ki delajo zunaj, večkrat vzeti premor, se namestiti v senco in popiti velike količine vode (na vsakih 30 minut).

#3 V najtoplejšem delu dneva ostanite v zaprtih, ohlajenih prostorih. Prav tako se v tem času odsvetuje fizično delo.

#4 Ko se izpostavljate soncu, obvezno uporabite zaščitni faktor.

#5 Oblecite si lahkotna, svetla oblačila (najbolje bombažna ali lanena), prav tako pa si s pokrivalom zaščitite glavo.

#6 Stanovanje ali hišo vsak dan zgodaj zjutraj prezračite in ohladite. Čez dan imejte zaprta okna in spuščene rolete, prav tako ne vklaplajte električnih naprav (pečice ipd.). Če imate klimo, prostor hladite z njo, vendar pazite, da ni temperatura prenizka, prav tako se ne smete dalj časa zadrževati neposredno pod njo.

#7 Velja še dodatno opozorilo, da v parkiranih avtomobilih nikoli ne puščate živali in otrok – niti za minuto, saj je takšno početje lahko v teh razmerah (in tudi sicer) hitro usodno.

#8 Poskrbite tudi za živali, ki jim je prav tako zelo vroče. Ves čas jim menjavajte vodo ter jim zagotovite hladen prostor, kjer se lahko zadržujejo.

 

Lubenica je poletno superživilo, odlično za vroče dni

Foto: demaerre / Getty Images Plus via Getty Images