Izpadanje las: Imate tudi vi spomladi te težave?

izpadanje las

Gosti, bujni in sijoči lasje so simbol zdravja in lepote, zato postanemo zaskrbljeni, če nam lasje začnejo prekomerno izpadati. Vendar morate vedeti, da je sezonsko izpadanje las normalno in se zgodi dvakrat letno.

Verjetno v tem obdobju opazite več las na glavniku ali v kadi po umivanju le-teh. Več jih je tudi na vzglavniku, ko zjutraj vstanete, o tleh pa bolje, da sploh ne govorimo. Čeprav vse skupaj zveni in izgleda zaskrbljujoče, je verjetnost, da gre le za sezonsko izpadanje las, ki je značilno za obdobje leta na prehodu med zimo in pomladjo.

Lasje kot rastline

Naši lasje se namreč na svetlobo odzovejo enako kot rastline. Spomladi in poleti so gosti in bujni, saj svetloba aktivira hormon rasti, jesen, ko pa se dnevi krajšajo in je sonca vse manj, lasje slabijo in izpadajo kot listje z dreves. To jesensko izpadanje las traja šest do osem tednov, če pa traja dlje, se raje posvetujte z zdravnikom, saj je lahko vzrok za to veliko resnejši – hormonsko neravnotežje, bolezni ščitnice, pomanjkanje določenih vitaminov ali preveč vitamina A in stres. Enako se zgodi na prehodu iz zime proti pomladi.

Naravni cikel rasti las se odvija nekaj let. V vsakem trenutku raste 90 odstotkov naših las, medtem ko jih 10 odstotkov miruje do šest mesecev preden odpadejo. Ko las izpade, folikel miruje še tri mesece preden začne oblikovati nov las. Jeseni se tako oblikujejo novi folikli, ki bodo zamenjali stare lase. Ta proces traja okoli šest tednov. Ali ste vedeli, da dnevno izgubimo med 80 in 100 las? To je povsem normalno.

Tretmaji za lase

Čeprav ne delujejo na samo izgubo las, saj so takšni lasje že več tednov ‘mrtvi’, bodo tretmaji pomagali pri hitrejši rasti las. Zdravljenje se deli na oralno, kar pomeni, da se uživajo vitamin B, cink, železo in silicij ter zunanje, kar zajema ampule, maske in kreme, ki se nanašajo na lase. Mehansko zdravljenje pa zajema presaditev las in je namenjeno težjim oblikam izpadanja (ki niso povezani s sezono). Naravne metode za obnavljanje rasti so pranje las s čajem iz preslice ter masaža lasišča s pomočjo oljčnega in ricinusovega olja ter olja čajevca. Agresivni tretmaji beljenja las, pogosto ravnanje las, kot tudi agresivno česanje mokrih las, lahko povzročijo večje izpadanje. Potrebno se je izogibati tudi močnim šamponom, kot tudi pogostemu sušenju las s sušilnikom.

S prehrano do bujnih las

Najpogostejši vzrok za izpadanje las je povezan z nezadostnim vnosom mineralov v organizem. Bogati viri cinka v prehrani so oreščki, polnozrnate žitarice, perutnina, gobe ter pivski kvas. S pomočjo jabolk, sliv, mandljev, hrušk, krompirja, šipka in citrusov (živil, ki hranijo lase in kožo), boste prav tako preprečili pretirano izpadanje las. Poleg tega se priporoča jesti tudi hrano, bogato z železom in vitaminom B.

 

Francoska zavita figa je šik pričeska te pomladi

Foto: People Images / Getty Images Plus via Getty Images