Kako dolgo po poteku roka trajanja lahko uporabljate ličila?

ličila

Pri ličilih se ne rabite striktno držati roka trajanja, vseeno pa morate biti pazljivi. Vsa ličila imajo namreč na embalaži odtisnjen rok trajanja – enako kot prehrambeni izdelki. In čeprav lahko določena živila uporabljamo še po poteku roka trajanja, nas je zanimalo, kako je to v primeru ličil. Jih lahko uporabljamo, ko jim je že potekel rok trajanja?

Najprej je potrebno vedeti, da na samo kakovost ličil vpliva tudi način, kako jih shranjujemo. Ne glede na rok trajanja se lahko namreč pokvarijo že prej. Če so ličila izpostavljena soncu ali večjemu številu bakterij, lahko hitro spremenijo vonj, barvo ali prvotno funkcijo, ki so jo imela. V nadaljevanju smo vam zato pripravili popis kozmetike, ki jo lahko uporabljate tudi po poteku roka trajanja. Seveda pod pogojem, da jo pravilno shranjujete in uporabljate.

Tekoči pudri in korektorji

Tekoči pudri in korektorji, ki so narejeni na osnovi vode, se običajno lahko uporabljajo 12 mesecev po odprtju. Medtem ko se lahko pudri na osnovi olja uporabljajo 18 mesecev, saj je olje naravni konzervans. Tekočemu pudru lahko malce podaljšamo rok trajanja tako, da ga hranimo na temnem in hladnem mestu, nikoli ga ne odpiramo z umazanimi rokami in se njegove površine ne dotikamo z umazanimi gobicami in čopiči. Če vidite, da se je olje v pudru ločilo in prišlo na površje, konsistenca pudra pa je postala bolj gosta, bi puder morali zavreči.

Maskara

Rok trajanja maskare je nekje tri do šest mesecev po odprtju. Seveda pa številne ženske maskare uporabljajo dlje časa. Nevarnost uporabe maskare, ki ji je že potekel rok trajanja, je v povečanemu tveganju, da se razvije alergična reakcija na očeh. Imejte v mislih, da maskare vsekakor ne bi smeli uporabljati dlje kot mesec dni po poteku roka trajanja.

Puder v kamnu ali prahu, senčilo za oči, rdečilo za lica …

Vsa ta ličila se lahko uporabljajo od enega do treh let, vseeno na rok trajanja, ki je zapisan na embalaži. Ker te izdelke res počasi porabljamo, vam bodo zagotovo ostali dalj časa, vendar je 3 leta tista meja, ko je čas, da jih zavržete.

Rdečilo za ustnice

Uporabljate ga lahko nekje dve leti. Da bi mu podaljšali rok trajanja, ga hranite na hladnem (nikakor ne direktno na soncu), najbolje pa ga je nanašati s čopičem. Če opazite, da rdečilo za ustnice ni več tako kremasto, ko spremeni vonj ali se na njem pojavijo kapljice, podobne rosi, je čas, da ga zavržete.

 

Foto: Rawf8 / Getty Images Plus via Getty Images, povzeto po ljepotaizdravlje.hr