S tem 20-minutnim treningom boste pokurili več kalorij kot s tekom
Tabata je odlična izbira, če želite svojo vadbo dvigniti na novo raven. S tem 20-minutnim treningom boste namreč pokurili več kalorij kot s tekom. ...
Velikokrat smo v dilemi, če nam v hladilniku ostanejo živila, katerim je že potekel rok uporabe, saj ne vemo, če jih še lahko uživamo ali raje ne. Dobra novica pa je ta, da nekatera živila dejansko lahko uživamo še po preteku roka uporabe.
Britanska agencija Food Standards je objavila resno opozorilo, v katerem so zapisali, da se potrošniki igrajo s svojim zdravjem, ker ne poznajo hrane, ki jo uživajo. Okoli 40 odstotkov potrošnikov namreč uživa hrano, ki ji je že potekel rok uporabe. Več kot 2 tretjini ljudi pa testira varnost izdelkov tako, da jih povonjajo in preverijo njihovo barvo. Gre za metodo, ki ni najbolj zanesljiva. Res je, da bi morali biti do rokov uporabe izdelkov bolj fleksibilni, obenem pa je potrebno poznati razliko med oznakama ‘rok uporabe’ in ‘najbolje uporabiti do’.
‘Rok uporabe’ namreč pomeni, da je po pretečenem datumu nevarno uživati tak izdelek, medtem ko ‘najbolje uporabiti do’ pomeni, da je hrana še nekaj časa po tem datumu varna za uživanje.
Žitarice ali piškoti lahko po datumu ‘najbolje uporabiti do’ postanejo bolj mehki, vendar jih lahko še vedno varno uživamo. Splošno pravilo se glasi: živila, ki so zelo slana (kisle kumarice), sladka (med ali marmelada), fermentirana (kislo zelje) ali suha (piškoti), imajo zelo majhno tveganje za ogrožanje zdravja, tudi če jim je rok trajanja že potekel.
Etiketa ‘uporabiti do’ je zelo pomembna za večino svežih živil, še posebej mesnih izdelkov. Obenem pa obstajajo izjeme, kjer se ta navodila lahko zanemarijo. Tak primer je trdi sir. Tudi če se je na njem pojavila plesen, je notranjost sira še vedno užitna. Enako velja za kruh in tudi za jajca. Še vedno jih lahko uporabimo v pečenem pecivu ali kot trdo kuhana. Po preteku roka uporabe edino ne smemo jesti mehko kuhanih ali pečenih. Če se vam je skisalo mleko, lahko iz njega vseeno naredite palačinke, saj termična obdelava mleka ubije vse škodljive bakterije v njem.
Po preteku roka uporabe pa nikoli ne smete uživati mesa. Perutnina in svinjina sta namreč daleč najpogostejši vzrok zastrupitve s hrano.
Testenine in hujšanje: Strokovnjaki so presodili, če se zaradi testenin redimo ali ne
Foto: KenTannenbaum / Getty Images Plus via Getty Images