Kako poleti skrbeti za pazduhe in premagati neprijetne telesne vonjave

pazduhe

Naša telesa so narejena tako, da se potijo in s tem uravnavajo telesno temperaturo, da se ne pregrejemo. Kar je lahko poleti ob visokih temperaturah še toliko bolj moteče, saj se več potimo in če ne skrbimo za naše pazduhe, bomo slej ko prej začeli sproščati tudi neprijetne telesne vonjave. Tega pa si nihče ne želi, zato si v nadaljevanju poglejte, kako skrbeti za pazduhe.

Sam znoj nima vonja, težava pa nastane na področjih, kjer se znoj ‘ujame’ in ostane vlažen – to so predvsem pregibi, pazduhe, stopala. Neprijetne telesne vonjave pa pravzaprav povzroča bakterija, ki nastane v znoju. Na srečo obstaja veliko načinov, kako lahko zmanjšamo te slabe vonjave ali jih celo preprečimo.

1. Antiperspirant nanesite zvečer

Večina nas antiperspirant nanese takoj zjutraj, vendar sam izdelek potrebuje nekaj časa, da začne delovati. Zato je idealen čas, če ga nanesemo že zvečer, ko smo manj aktivni. Če ga nanesete takoj po jutranjem tuširanju, je velika verjetnost, da ga bo znoj, ki bo nastal na poti v službo, ‘uničil’, še preden bo sploh začel delovati. Pomembno je tudi, da raje uporabljate antiperspirant, ki pomaga preprečevati znoj, kot deodorant, ki le zamaskira vonj znoja. Res pa je, da so dandanes ti izdelki narejeni tako, da večina antiperspirantov vsebuje tudi deodorant.

2. Dobro se umijte

To je kar očiten nasvet, vendar se je v vročih dneh bolje tuširati dvakrat ter izbrati gele za tuširanje, ki imajo antibakterijske lastnosti. Prav tako pa je pomembno, da oblačil, ki smo jih že nosili, ne oblečemo še enkrat – torej, da jih pred ponovnim nošenjem operemo. Težava je v tem, da v že nošenih oblačilih nastanejo bakterije, ki se razmnožujejo in povzročijo slab telesni vonj.

3. Povsem posušite kožo

Bakterije se najlažje in najhitreje razmnožujejo v vlažnih okoljih, zato je pomembno, da po tuširanju dobro posušite kožo, sploh pazduhe. Šele nato nanesite antiperspirant in se oblecite.

4. Tudi hrana je pomembna

Hrana z močnim vonjem, kot so česen, začimbe, čebula in tudi alkohol se lahko vonja skozi našo kožo, zato je bolje, da se je v vročih dneh raje izogibamo.

5. Pazljivo izberite oblačila

Morda vam sicer vaša služba omejuje izbiro oblačil, vendar vseeno poskušajte izbrati oblačila, ki v predelu pazduh niso preozka, da lahko zrak kroži. Prav tako glejte na materiale in izberite naravne, kot sta bombaž in lan.

 

Preberite tudi članek Aloe vera in njene čudežne koristi za naše zdravje.

Foto: Urilux / Getty Images Plus via Getty Images