Korejski pristop k negi kože obraza

Korejski pristop

V Južni Koreji se ženske učijo o lepoti že od rane mladosti. Mlade ženske investirajo v prihodnost svoje kože ter si prizadevajo doseči estetsko popolnost in brezhibnost. Poglejmo, kakšen je korejski pristop k negi kože obraza in kaj se lahko naučimo.

V zadnjih letih je korejska kozmetika, ki se po eni strani drži tradicionalnih metod, po drugi pa je neverjetno inovativna, postala pravi hit tudi v Evropi in Ameriki. Vse več žensk se tako odloča za njihove znamke in lepotne pristope, razlog pa je v tem, da korejska kozmetika vsebuje vrhunske sestavine in to po dostopnih cenah.

Drugačen lepotni pristop

Korejske lepotne metode in izdelki se neverjetno razlikujejo od zahodnih. Že če samo pomislimo na Instagram in ameriške zvezdnice (kot je npr. Kim Kardashian), tam vidimo slike popolno naličenih žensk, ki imajo na obrazu več slojev ličil, pri tem pa nikjer ne zasledimo poudarka na negi kože. Pri Korejkah je ta zgodba povsem drugačna. Njim je pomembna naravna lepota, ki jo negujejo od znotraj. Pomemben jim je čas, ki si ga vzamejo le zase in za svoj lepotni ritual globinske nege kože. Te ženske so lahko vzor marsikomu, saj je zanje najprej pomembna nega kože, šele nato ličila, ki jih nanesejo nanjo.

Tradicionalna filozofija nege

Da bi sploh razumeli njihov način nege, je potrebno poznati njihovo filozofijo in holističen pristop, ki ga imajo Korejci do nege kože.

• Korejke se prav veselijo tega lepotnega obreda nege kože, ki ga izvajajo vsako jutro in večer. Je kot mini spa, s katerim se razvajajo in sproščajo.

• Korejske lepotne znamke so po tehnologiji vodilne v svetu, saj prodajo največ izdelkov in zajemajo največji trg.

• Korejska lepotna uporabnica je poučena o negi in potrebah svoje kože. V povprečju ima ena ženska 20 različnih znamk za nego kože, ki jih tudi vsakodnevno uporablja.

• Več kot 50 % korejske populacije ima zelo občutljivo kožo, zato so lepotne znamke še povišale kvaliteto svojih sestavin, pri tem pa odstranile sintetične sestavine, parfume, barvila in parabene, ki jih najdemo v zahodnih in evropskih kozmetičnih izdelkih.

• Izdelki vsebujejo posebne sestavine, kot so gobe, beli tartufi, vulkanski pepel, ekstrakt polževe sline, oslovsko mleko, ipd. Obenem pa morajo biti cenovno dostopni, saj je na tržišču več kot 500 podobnih znamk in je konkurenca zares ogromna.

• Dejstvo je, da korejski kozmetični izdelki dejansko učinkujejo, zato so v svetu postali velik hit.

Lepotni ritual Korejk

Lepotni ritual Korejk je eden najbolj dovršenih ritualov na svetu in temelji na načelu slojenja, pri katerem gre za nanašanje sedmih ‘slojev’ izdelkov v določenem zaporedju z namenom izboljšanja sijaja in stanja kože. Ta ritual se že stoletja prenaša iz generacije v generacijo.

1. korak: umivanje z vodo

Najprej je potrebno obraz umiti z vodo, ki bo odstranila nečistoče, ki so se čez noč nalagale na koži.

2. korak: tonik

Da bi uravnovesili pH kože, je zelo pomembno nanesti tonik, sicer lahko koža postane suha in dehidrirana. Tonik bo pomagal tudi absorbirati produkte, ki jih boste nanesli v naslednjih korakih.

3. korak: vodni serum

Vodni serum ali ‘essence’ je hibrid med tonikom in serumom. Kožo dobro navlaži ter jo napne.

4. korak: ampule

Delujejo podobno kot serumi, vendar ampule zagotovijo še več aktivnih sestavin ter se osredotočijo na točno določene potrebe kože. Uporabljajo se tudi kot ‘booster-ji’, ko vaša koža nujno potrebuje dodatno pomoč.

5. korak: serum

Serumi vsebujejo koncentrirane formule z aktivnimi sestavinami in se osredotočajo na gube, temnejše predele, dehidracijo ipd.

6. korak: krema za okoli oči

Koža okoli oči je najtanjša, zato potrebuje še posebno nego. Nežno kremo za okoli oči nanesite z gibi iz notranjih kotičkov očesa navzven na podočnjake in pod obrvi. Tako bo koža navlažena in zaščitena.

7. korak: vlaženje

Na celoten obraz v tankem sloju nanesite vlažilno kremo, ki bo zagotovila 24-urno vlaženje.

8. korak: zaščita pred soncem

Pomembno je, da zaščitnega faktorja ne nanašate le na morju, temveč vsak dan. Na ta način boste kožo zaščitili pred škodljivimi UV žarki in se s tem izognili razvoju temnih madežev, gub in tankih linij.

 

 

A-Ž vodnik po vitaminih, ki so ključni za izboljšanje vaše kože

Foto: Beauty Agent Studio / Getty Images Plus via Getty Images