Losjon ali olje za telo: kakšna je razlika in kdaj katerega uporabljati?

olje za telo

Tako losjon kot olje za telo imata enak cilj, da hidrirata kožo. Kakšna pa je razlika med njima? Olja nam pomagajo koži povrniti izgubljeno vlago in jo nahranijo. Losjoni pa so narejeni na vodni osnovi ter se lahko spopadejo z različnimi kožnimi težavami (s suho kožo, aknami …).

Koristi olja za telo

Olje uravnava proizvajanje sebuma, ker pa je narejeno na rastlinski osnovi (jojoba, mandlji, kokos …), oponaša lipide v koži. Zato ima številne koristi, kot so hidracija, uravnavanje suhosti kože ter prekomernega proizvajanja sebuma, zmanjšanje aken … Olje za telo pa na koži naredi tudi zaščitno pregrado. Uporablja se lahko tudi kot tonik za čiščenje.

Koristi losjona za telo

Losjoni se v glavnem priporočajo za nego suhe kože, saj predstavljajo mešanico olj in vode. Ker so narejeni na vodni osnovi, jih koža tudi lažje vpije. Losjoni pa imajo tudi dolgoročne koristi, kot so elastičnost kože, zmanjšanje gubic, strij, ipd.

Kaj je bolje uporabljati?

Vse je odvisno od vaših zahtev. Najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo, se glasi: uporabljajte oba, odvisno od tega, koliko časa imate v določenem trenutku, da se posvetite koži. Olje je najbolje nanesti na vlažno kožo takoj po tuširanju ter počakati, da ga koža vpije. Po desetih minutah odvečno vodo samo vtrite v brisačo z rahlim tapkanjem. Losjon pa morate po tuširanju nanesti na že osušeno kožo. Če imate zares suho kožo, ga lahko nanesete tudi preko olja.

 

Najboljše kreme za suho kožo: To so naši favoriti pod 20 €

Foto: Bogdan Kurylo  / Getty Images Plus via Getty Images