Mandljeva kislina: uspešna v boju proti gubicam in pigmentaciji

mandljeva kislina

Mandljeva kislina je tista, o kateri se zadnje čase v svetu nege kože veliko govori. Raziskava, ki so jo objavili v časopisu Dermatologic Surgery, je pokazala, da je pri odstranjevanju pigmentacije, ki jo povzroči sonce, enako učinkovita kot glikolna kislina, vendar povzroči veliko manj rdečice in kože ne draži.

Obenem pa to še niso vse odlične lastnosti, ki jih ima mandljeva kislina. Berite naprej in izvedeli boste, zakaj so strokovnjaki navdušeni nad njo in zakaj se jo splača uvrstiti med vaše negovalne izdelke.

Kaj sploh je mandljeva kislina?

Mandljeva kislina je tip alfa hidroksi kisline (AHA), ki se uporablja za kemične pilinge. Deluje tako, da povečuje delitev celic, pri tem pa med njimi sprošča vezi, kar pripomore k boljšemu pilingu. Gre za zelo nežen piling, saj so njene molekule dvakratne velikosti glikolne kisline in za tretjino večje od mlečne kisline. Tako se zmanjša draženje kože, prav tako pa traja dalj časa, da prodre skozi kožo. Pomembna je predvsem zato, ker iz povrhnjice kože odstrani odvečne pigmente. Prav tako pa deluje na globlje plasti kože ter preprečuje nastanek večjih pigmentnih madežev.

Kako pogosto se lahko uporablja?

Če uporabljate nizke koncentracije mandljeve kisline (npr. v serumu), potem jo lahko uporabljate vsak dan. Višje koncentracije pa se priporoča uporabljati enkrat tedensko kot piling ali masko.

Zakaj je koristna?

#1 Majhne gubice

Ob pojavu prvih gubic bo mandljeva kislina odlično opravila svoje delo. Veliko dermatologov jo priporoča v anti-age negi. Pomaga tudi pri odstranjevanju odmrlih celic, ki lahko zamašijo drobne gubice. Obenem pa pomaga pri krepitvi kolagena, kar je ključnega pomena, če želimo, da je naša koža videti mladostna in napeta. Še dodaten plus pa je ta, da pomaga hidrirati dehidrirano kožo.

#2 Pigmentacija in melazma

Mandljeva kislina je od vseh AHA kislin najbolj učinkovita v boju proti pigmentaciji. Študije pa so pokazale, da lahko v 4 tednih za 50 % izboljša tudi melazmo – to je vrsta hiperpigmentacije, ki je pogosta pri ženskah, zlasti med nosečnostjo in po njej.

#3 Akne

Ker uravnava tudi proizvajanje sebuma in ima antibakterijske lastnosti, se priporoča tudi za zdravljenje aken in mozoljev.

Stranski učinki

Kot pri vsaki kislini, je potrebno najprej na majhnem delu kože opraviti test, da vidite, če vam sploh ustreza. Obenem pa je zelo pomembno, da poleg mandljeve kisline (ali katerekoli druge AHA kisline) v nego obvezno ključite tudi kremo z zaščitnim faktorjem 50, saj lahko kislina poveča občutljivost kože ob izpostavljanju soncu (tudi, če je zunaj oblačno).

 

Kako učinkovito zmanjšati pore in zgladiti kožo?

Foto: Veronika Viskova / Getty Images Plus via Getty Images