Nov vzor plastične kirurgije je zares zaskrbljujoč

plastične kirurgije

Milenijci in generacija Z imajo nov zelo popularen vzor plastične kirurgije, ki je zares zaskrbljujoč in je težava miselnosti ter zgleda celotne generacije.

Leta 2022 ne rabimo obvladati programa Photoshop, da bi uredili svoje fotografije, preden jih objavimo na Instagram. Imate večji nos? Mozolje? Nimate dovolj poudarjenih ličnic? Obstaja ogromno aplikacij, ki rešujejo te ‘težave’. Naslednja težava pa je ta, da ljudje takšne popravljene fotografije raznih influencerjev z Instagrama nosijo kot primer plastičnim kirurgom.

Fotografije z Instagrama

Včasih so ljudje s seboj na posvet prinesli fotografijo določene zvezdnice in rekli, da si želijo nos, kot ga ima ona. Sedaj pa prinesejo fotografije ljudi z Instagrama. Težava je v tem, da imajo ta dekleta na čisto vsaki fotografiji drugačen nos, saj so za obdelavo le-te uporabile razne aplikacije. Plastični kirurgi so tako enotnega mnenja, da resničnost dandanes več ne obstaja.

Nerealna pričakovanja

Strokovnjaki pa prav tako opozarjajo, da so aplikacije in plastična kirurgija veliko nasprotje. To, kar lahko naredi aplikacija Facetune, lahko po sami operaciji izgleda povsem drugače. Poleg tega pa imajo pacienti nerealna pričakovanja, sploh, ko gre za rinoplastiko (operacijo nosu). Kirurgi tudi pravijo, da če bi nos zmanjšali na način, kot to stori aplikacija, ne bi bil uporaben in bi dobesedno odpadel.

Nova normalnost

Nova normalnost je torej zelo zaskrbljujoča, saj ljudje in predvsem mladi mislijo, da lahko sebe primerjajo z osebami, ki so na slikah uporabile filtre in Photoshop. Vse skupaj je začelo vplivati na psiho populacije, saj si vsi želimo biti sprejeti in nagrajeni z všečki. Instagram pa je že velikokrat naletel na kritike, saj slavi lepotne standarde, ki so daleč od realnosti. Vsakič, ko te popravljene fotografije všečkamo ali komentiramo, osebi, ki je to objavila, dvignemo raven hormona sreče in ljubezni (dopamin in oksitocin). S tem ji v možganih ustvarimo občutek nagrajevanja.

In vsa ta nerealna pričakovanja ljudi, ki jih ustvarjajo družbena omrežja, vršijo pritisk ne le samo na mladino, temveč tudi na plastične kirurge.

Lepotne navade, ki vam uničujejo kožo

Foto: Damir Kharibov / Getty Images Plus via Getty Images