Pod drobnogledom: zdravi in sijoči lasje

zdravi in sijoči lasje

Imate zaradi pogostega sušenja, barvanja in neredne prehrane poškodovane lase, ki so brez leska? Obstaja način, da to (trajno) popravite! Zdravi in sijoči lasje niso misija nemogoče.

Zdravi, negovani in lesketajoči lasje so ideal, h kateremu vsi težimo. A poleg številnih izdelkov in tretmajev na trgu ni lahko izpolniti vseh pogojev, da bi tako tudi izgledali. Zdravi lasje so odraz tistega, kar vnesemo v telo, šele zatem sta pomembna nega in oblikovanje. A le zdrav las lahko optimalno odbija svetlobo, kar je najbolj pomemben pogoj za njegov lesk. Prepogosta in nepravilna uporaba izdelkov in različnih metod za oblikovanje poškodujejo zunanji ovoj las, zaradi česar ti delujejo mat. Na srečo regeneracija las in povratek leska ni misija nemogoče.

1. VZROK: Vpliv toplote

Kakšna ironija! Sušenje las s sušilnikom in popravljanje las s pritiskom zagotavljata popoln učinek leska, a čez čas uporaba teh metod lahko izzove nasprotni učinek – lomljenje in matiranje las. Trichorrhexis nodosa, kot se strokovno imenuje lomljenje las zaradi toplotne in kemične obrabe (npr. barvanje), lahko vpliva na slabitev las po celotni dolžini, kar neizbežno privede do izgube elastičnosti in leska.

Rešitev:

Lase sušite brez sušilnika (samo na zraku). Če ste že prisiljeni, da jih sušite, pred tem nanesite zaščitni izdelek in zaščitite lase pred dejavniki toplote.

2. VZROK: Suhi šampon

Ta izdelek je odlična rešitev v mnogih situacijah. Njegova uporaba podaljšuje obliko, poveča volumen in izboljša teksturo las, vendar jim obenem odvzame sijaj. Če redno uporabljate suhi šampon, s tem ne hidrirate lasnih korenin, zato lasje postanejo suhi in mat. Sijoči lasje pa potrebujejo vlago.

Rešitev:

Omejite uporabo suhega šampona na dva ali tri dni med normalnim pranjem las. Ko ga uporabite, vtrite obnovitveni eliksir za lase na konice.

3. VZROK: Barvanje las

Redno barvanje izzove odpiranje kutikule (zaradi odstranjevanja ali dodajanja pigmenta), kot tudi njeno zapiranje (zaradi zadrževanja pigmenta). Čez čas se kutikula lahko loči in izgubi se vlažnost. Vsak kemični tretma las, vključujoč barvanje, povečuje poroznost las in izgubo leska.

Rešitev:

Vsaj enkrat na teden uporabljajte masko za intenzivno nego in lesk barvanih las. Strokovnjaki svetujejo izogibanje uporabi sredstev, ki vsebujejo alkohol – pospešijo izsuševanje in matiranje las.

4. VZROK: Prhljaj

Izsuševanje kože na glavi (iz katerihkoli razlogov) je povezano s pojavom prhljaja, a posledično tudi z mat videzom las. Pravzaprav se prhljaj meša z naravnimi maščobami kože na glavi, ta mešanica obloži las, posledica le-tega je matiranje las. Poleg tega prepogosta uporaba šampona in drugih preparatov proti prhljaju dodatno izsuši lase. Sijoči lasje so na ta način težje dosegljivi.

Rešitev:

Uporabljajte šampon, ki – poleg tega, da zmanjša količino prhljaja – optimalno hidrira tudi lase in kožo na glavi. Po izpiranju las vtrite malo regeneratorja, ampak le od sredine las do konic. Tako boste lase navlažili in ne boste porušili delovanja snovi, ki odstranjujejo prhljaj s kože na glavi.

 

5 slabih navad nege las, ki jih morate to poletje nujno spremeniti

Foto: Prostock-Studio / Getty Images Plus via Getty Images