Prerojeni in dobro očiščeni lasje v nekaj enostavnih korakih

lasje

Opustite navade pri negi las, ki morda bremenijo vaše lasišče, in upoštevajte naše predloge, ki vam bodo pomagali, da bodo lasje prerojeni.

To ste slišali že neštetokrat: podaljševanje intervala med pranjem/šamponiranjem las (z uporabo različnih izdelkov v ta namen) ohranja barvane lase, zagotavlja naravno vlaženje las in zmanjšuje toplotne in kemične poškodbe. Ampak to, kar je dobro za lase, ni nujno dobro za lasišče, nezdravo lasišče lahko čez čas negativno vpliva na kakovost las. Kronično draženje lasišča, lomljivi lasje in izpadanje las so posledica prepogostega pranja ali prekomerne uporabe izdelkov za oblikovanje. Torej, kako hkrati zadovoljiti potrebe las in lasišča? Preprosto, z upoštevanjem naslednjih korakov …

KORAK 1: Naj bo čisto!

Zagotovo ne zdržite več dni z neopranimi lasmi, zato morebiti posežete po sredstvu za suho pranje in štejete to kot pranje glave. Suhega šampona za lase ne moremo šteti za pravi šampon, njegova uporaba ne more nadomestiti šamponiranja, saj lasje ne bodo v najlepšem stanju. Seveda je povsem sprejemljivo, da občasno posežete po njem, vendar nikakor čez cel teden – dan za dnem. Če želite, da je lasišče zdravo, ga je treba čistiti, enako kot kožo na obrazu, ter redno odstranjevati nečistoče. To pomeni pranje glave vsak tretji dan. Naloženi ostanki izdelkov za oblikovanje ne smejo ostati na lasišču več kot nekaj dni, saj lahko povzročijo draženje in privedejo do poslabšanja že obstoječih težav (kot so ekcem, psoriaza, prhljaj), prav tako pa se lahko poruši normalna rast las. Če las ne perete redno, obloge postanejo goste in blokirajo odprte lasne mešičke, kar omejuje število las, ki bi sicer rastli.

KORAK 2: Zbogom, izdelki za oblikovanje

Odstranjevanje plasti odmrlih celic z lasišča izboljša zdravje povrhnjice, stimulira lasne mešičke in omogoča hitrejšo rast las. Blag piling omogoča odstranjevanje lepljivih in mastnih oblog izdelkov za oblikovanje las, kar pogosto ni mogoče odstraniti s šamponiranjem. Če je lasišče v dobrem stanju, je dovolj, da naredite nežen piling enkrat ali dvakrat mesečno. Če pa imate srbeče lasišče ali prhljaj, je priporočljivo, da naredite piling enkrat tedensko. Najenostavnejši način je uporaba pilinga, ki ga temeljito vtrete v lasišče, pustite delovati, zatem ga izperete in nadaljujete s šamponiranjem las. To lahko storite tudi z uporabo mehke krtačke (za boljše odstranjevanje je najbolj praktična ščetka za zobe z gumijastimi vrhovi). Masirajte lasišče in odstranite sloj odmrlih celic ter zlepljene ostanke različnih izdelkov za oblikovanje, nato pa umijte lase s šamponom. Druga možnost je, da dodate žličko sladkorja v šampon in naredite doma narejeno sredstvo za piling. Lasišče in lasje vam bodo hvaležni.

KORAK 3: Nič brez intenzivnega vlaženja

Tako kot koža po celotnem telesu mora biti tudi lasišče optimalno hidrirano – da bi ohranili dobro delovanje in zdravje lasišča. Razumljivo je, da je prvi korak k temu, da zaužijete dovolj tekočine tekom dneva. Drugi korak je uporaba vlažilnih izdelkov na lasišču. Vendar to ne pomeni uporabo namenskih izdelkov nekajkrat dnevno, kot to počnemo za kožo na obrazu, rokah in telesu. To bi bilo nepraktično in nepotrebno. Hidratacija lasišča enkrat ali dvakrat na teden je dovolj. Preprosto po koncu zadnjega izpiranja šampona z lasišča, poleg konic las, vtrite malo regeneratorja tudi v lasišče. Prav tako obstajajo serumi in toniki za lase, ki se uporabljajo takoj po pranju, se ne izpirajo in so zelo učinkoviti.

KORAK 4: UV zaščita

Ključni faktor zaščite je preprečiti poškodbe lasišča zaradi UV žarkov, kadarkoli je to mogoče. Dermatologi pravijo, da keratoza na lasišču, katere nastanek povzročajo UV žarki, pogosto privede do izpadanja las, tudi do raka. Ko ste na soncu, obvezno zaščitite lasišče z izdelkom z zaščitnim faktorjem. Če imate daljše lase, naredite čop ali figo – to predstavlja dodatno zaščito. Naj vas spomnimo, da je tekom poletnih mesecev klobuk nepogrešljiv modni in tudi zaščitni dodatek, tako kot kapa na zimskem soncu. Poskrbite torej, da bodo vaši lasje lepi, očiščeni in negovani, le tako bodo lahko sijoči.

Jennifer Aniston je delila svoje najboljše pričeske – katera je vaša najljubša?

Foto: Prostock-Studio / Getty Images Plus via Getty Images