Sami si naredite masko za zmanjševanje por na obrazu

zmanjševanje por

Imate razširjene pore? Na srečo obstajajo odlični načini za zmanjševanje por, sestavine pa se nahajajo pri vas doma!

Pore se nahajajo na obrazu in celotnem telesu, njihova vloga pa vsekakor ni zanemarljiva: vsaka folikula dlake je obkrožena z majhno luknjico, ki ima funkcijo hlajenja kože. Kar pomeni, da znoj, ki nastaja zaradi previsoke temperature telesa, prodre skozi te odprtine in na ta način se naš organizem hladi. Včasih pa se pore na obrazu razširijo in tako nastane težava, ki zaradi estetskih razlogov v glavnem muči ženske, čeprav je seveda prisotna tudi pri moških. Zmanjševanje por tako postane izziv.

Kaj povzroča razširjene pore?

Vse se prične, ko maščobne celice proizvedejo preveč sebuma. Ta količina maščobe se spoji z drugimi snovmi, kot so odmrle kožne celice in umazanija, kar povzroči, da se pore zamašijo. Zamašene pore prav tako otežijo prost pretok maščobe in tako nastanejo razširjene pore. Težko je točno določiti, kaj je povzročilo to stanje kože, dermatologi pa so izpostavili tri morebitne vzroke: genetika, staranje in vpliv sonca ter pojav aken in mozoljev. Vse to se na srečo lahko izboljša z dobro vsakodnevno nego in kvalitetnimi izdelki.

Na pore vplivata starost in genetika

Najpomembnejši faktor za nastanek razširjenih por je zagotovo genetika, saj ima po navadi to težavo več ljudi v družini. Če imate mastno kožo, je to še dodatni vzrok za nastanek luknjic na obrazu, saj maščoba redči povrhnjico. Osebe z mastno kožo imajo tudi debelejšo kožo, zaradi česar je pogostejši tudi pojav razširjenih por. Starost pa je še dodatni in odločilni faktor, saj s starostjo koža izgublja na elastičnosti, kar povzroči njeno raztezanje. Takrat so razširjene pore še bolj očitne.

Kdo je podvržen tem težavam?

Luknjice na obrazu se pojavljajo v glavnem na predelu čela, nosu in brade – tako imenovane T-cone. Če se pojavljajo tudi na licu, je to znak, da je koža mastna ter podvržena aknam in podkožnim mozoljem. Na splošno imajo sicer moški večje težave z razširjenimi porami, vendar ženskam to predstavlja veliko večjo estetsko težavo. Res je, da imajo večje težave ženske, ki imajo mastno kožo, vendar naj vas to ne zavede, enaka težava se lahko pojavlja tudi pri ženskah, ki imajo suho in normalno kožo, še posebej, če imajo ogrce.

Kakšna je rešitev?

Glede na to, da na tržišču ni izdelka, ki bi pore trajno zaprl, je najbolje uporabljati izdelke, ki pomagajo pri zmanjševanju le-teh. Pomembno je uporabljati naravne metode in naravne kozmetične izdelke, v skrajnih primerih pa tudi kemične – vendar seveda pod budnim očesom strokovnjakov.

 

zmanjševanje por maska

DIY recepti za sredstva za zmanjševanje por:

Maska iz gline in medu za globoko čiščenje por

Glineno masko obožujejo ženske, ki imajo mastno kožo, saj globinsko in površinsko čisti kožo in pore ter jo vlaži. Postopek priprave: zmešajte eno žlico zelene gline, žlico medu in dodajte nekaj kapljic limoninega soka, dobro premešajte vse sestavine in masko nanesite na obraz. Pustite delovati vsaj 15 minut, nato pa jo sperite z mlačno vodo. Zatem ne pozabite nanesti še kreme za obraz.

Sredstvo za čiščenje iz soda bikarbone

Ena od številnih učinkovitih vlog sode bikarbone je vsekakor čiščenje. Postopek priprave: v sodo bikarbono zlijte malo vode, tako da dobite gosto zmes. Z nežnimi krožnimi gibi zmes vtrite na očiščen obraz in po pol minute sperite z mlačno vodo. To sredstvo bo kožo in pore dodobra očistilo, kar bo zmanjšalo nastanek mozoljev in aken.

Rdeča maska iz paradižnika

Kdo bi si mislil, da ima paradižnik moč zmanjševanja por, poleg tega pa kožo tudi napne in je odličen v boju proti staranju. Postopek priprave: paradižnik dobro pretlačite in ga nanesite na obraz. Pustite ga delovati vsaj 30 minut in nato sperite. Koža bo napeta, pore manj vidne, koža pa navlažena in nahranjena.

 

Losjon ali olje za telo: kakšna je razlika in kdaj katerega uporabljati?

Foto: Alessandro Biascioli / Getty Images Plus via Getty Images