Sijoča polt: 5 živil, ki vam lahko pomagajo pri doseganju tega cilja

sijoča polt

Sijoča polt je rezultat pravilne nege, prav tako pa uživanja določenih živil. Strokovnjaki vam zato razkrivajo pet živil, ki igrajo ključno vlogo pri doseganju tega cilja.

Rek ‘zdravje gre skozi usta’ še kako drži pri videzu kože. To, kar jemo, se namreč odraža tudi na videzu naše kože. Tokrat dajemo poudarek sijoči polti in vam razkrivamo, katera živila morate uvrstiti na svoj jedilnik, da bi dosegli ta ideal. Strokovnjaki pravijo, da je dovolj že pet živil.

Naj se na vašem krožniku znajdejo …

1. Fermentirana hrana

Lakto-fermentirana hrana je bogata z biološko dostopnimi hranljivimi snovmi, ki kožo hranijo od znotraj. Proces laktofermentacije vzpodbuja varjenje, tako da so hranljive sestavine bolj dostopne koži in telesu. Poleg tega ta hrana vsebuje prebiotike in probiotike širokega spektra. V svojo prehrano zato vključite kislo zelje, kefir, kimči …

2. Temnozelena listnata zelenjava

S tem mislimo brokoli, zelje in ohrovt. Ta zelenjava je bogata z delci žvepla, ki pomagajo pri razstrupljanju kože.

3. Jagodičevje in šipek

Ta živila so bogata z antioksidanti, delujejo protivnetno in so polna hranljivih snovi, ki podpirajo tvorbo kolagena in pomagajo pri zaščiti kože pred poškodbami prostih radikalov.

4. Hrana, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami

Živila, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline, so: laneno seme, losos, sardine in chia semena. Vsa ta živila kožo vlažijo in gladijo od znotraj ter delujejo protivnetno. To je pomembno zato, saj razna vnetja povročajo različne težave s kožo – koža postane suha in izgubi tonus, saj se zaradi vnetij razkraja kolagen.

5. Živila, bogata z betakarotenom in vitaminom A

Ta živila, vključno s sladkim krompirjem in korenjem, pomagajo pri pomlajevanju kože in obnovi celic. Avokado je prav tako bogat s karotenoidi, ki izboljšujejo videz kože, vsebuje pa tudi hidratantne dobre maščobe.

 

Izbor najboljših balzamov za razpokane ustnice

Foto: jupiterimages/ Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po lepotaizdravlje.rs