Svetovni dan Zemlje: Kupujte lepotne izdelke in hkrati rešite svet

dan zemlje

Danes obeležujemo Svetovni dan Zemlje, ki poteka že 52. leto zapored. Letošnje geslo se glasi ‘Investirajmo v naš planet’.

Svetovni dan Zemlje, ki se je začel kot spontano študentsko gibanje v ZDA leta 1970, danes praznujemo v več kot 199 državah po vsem svetu. Cilj je obravnavati okoljske probleme naše generacije 20. in 21. stoletja, s poudarkom na spoštovanju našega sveta in ukrepih, ki jih je mogoče sprejeti za preprečevanje podnebne krize.

Letošnje geslo se glasi ‘Investirajmo v naš planet’. Ta ideja ne vključuje le okolja, ampak celostna aktualna družbena vprašanja, da bi zagotovila osnovo življenja za zeleno prihodnost planeta. Pri tem se moramo zavedati, da lahko vsak posameznik naredi ogromno za naš planet, čeprav se vam morda ne zdi tako. Veliko lahko storite že z izbiro lepotnih izdelkov. (5 zares preprostih trajnostnih sprememb, s katerimi bo vaša lepotna rutina bolj okolju prijazna)

1. Izogibajte se plastiki

Izbirajte lepotne izdelke, ki niso pakirani v plastiko, temveč v papir oziroma kartonsko embalažo ali v embalažo, ki se jo da ponovno reciklirati. Nekatere znamke pa namesto teh materialov uporabljajo steklo in aluminij, ki ju je lažje ponovno uporabiti.

2. Polnila so prava revolucija za naš planet

Izbirajte takšne izdelke – lepotne ali gospodinjske – katerih embalažo lahko ponovno napolnite. Polnila oziroma re-fill embalaže boste našli tako pri milih, gelih za tuširanje, pralnih praških, mehčalcih, … prav tako pa pri pudrih v kamnu, rdečilih za lica, rdečilih za ustnice, dišavah ipd. Potrebno je le nekaj raziskovanja in kmalu boste imeli cel asortiman izdelkov, ki jih lahko ponovno polnite.

3. Pazite na vodo

Izbirajte izdelke, katerih podjetja so zavezana k trajnostnemu gospodarjenju z vodo, da bi dvignila ozaveščenost o onesnaževanju in prinesla pozitivne spremembe za oceane in njihovo vodno življenje.

 

 

Nevarne sestavine v kozmetičnih izdelkih: Ali veste, kaj nanašate na kožo?

Foto: Elena Batkova / Getty Images Plus via Getty Images