Tako lahko obvladate prekomerno znojenje

prekomerno znojenje

Se želite ves dan počutiti prijetno, čisto, brez kapljice znoja in ob tem oddajati svež vonj? Predstavljamo načine, kako obvladati prekomerno znojenje … 

Zakaj se znojimo?

Perspiracija (znojenje) je naravni proces, s katerim telo uravnava temperaturo, zlasti ob povečani fizični aktivnosti ali pregrevanju v nekaterih drugih pogojih (stres, previsoka temperatura v prostoru ali zunanjem okolju). Žleze znojnice delujejo kot ventilacijski sistem našega telesa; ko se tekočina (znoj) izloči preko kože, ta deluje hladilno.

Zakaj nastane neprijeten vonj?

Znoj je brez vonja. Žleze, ki se nahajajo pod pazduho in preponami, vsebujejo beljakovine, ki so rezultat razpadanja bakterij na tem področju. Ta proces se imenuje bromhidroza, kisline, ki v njem nastajajo, pa lahko oddajajo različne vonje, spominjajo na kis ali celo čebulo. Tudi hrana, katero zaužijete, lahko vpliva na vonj znoja. Osebe, ki se držijo keto diete, oddajajo vonj, podoben acetonu (da, tistemu za odstranjevanja laka na nohtih) in to preko znoja in zadaha iz ust. To se dogaja, ker njihov organizem izgoreva beljakovine in ne ogljikovih hidratov.

Zakaj se nekateri ljudje znojijo več kot drugi?

Vsi ljudje imamo enako število znojnic, razlikuje se le količina izločenega znoja. Znano je, da se posamezniki s prekomerno telesno težo tudi če niso fizično aktivni več znojijo. Posamezniki, ki so v dobri fizični kondiciji, se začnejo med vadbo hitreje znojiti. Malo znano dejstvo je, da lahko količina zaužitega kofeina okrepi znojenje. Če opazite, da se tekom dneva pretirano znojite zlasti pod pazduho, po stopalih in dlaneh –, je to lahko posledica stanja, ki se imenuje hiperhidroza. To je motnja, ki je prisotna pri treh odstotkih populacije. Pri potrjeni diagnozi zdravnik odredi ustrezno terapijo.

POMOČ PRI PREKOMERNEM ZNOJENJU

Z uporabo naštetih metod si lahko pomagate pri neprijetnem občutku prekomernega znojenja:

1. Za vsakodnevno uporabo

Neprijetnega vonja se lahko lotite z uporabo deodoranta ali antiperspiranta. Deodoranti telesni vonj le prikrijejo, ob tem pa omogočajo, da se vseeno znojite. Antiperspiranti po drugi strani znojenje zmanjšajo. Veliko antiperspirantov vsebuje tudi deodorant.

2. Trajna rešitev?

Čezmerno znojenje ali hiperhidroza je lahko posledica premočne aktivnosti simpatičnega živčevja nejasne narave. Bi radi znojenje odpravili za vedno? Gre za nekirurški poseg (miraDry), ki je na voljo tudi v Sloveniji. Poseg trajno zmanjša znojenje pod pazduho, kar dosežemo z usmerjeno uporabo toplotne energije (toplotni laser). S tem postopkom odstranijo le 2 % znojnih žlez, kar pomeni, da poseg ne vpliva na sposobnost organizma, da se ohladi. Poseg se izvede v lokalni anasteziji, kar pomeni, da učinke le-te (bolečine, edeme) lahko čutite še kakšnen mesec po posegu. Poleg zmanjšanega znojenja se upočasni tudi rast dlak pod pazduhami.

3. Za resne primere

Če prekomerno znojenje predstavlja veliko težavo in je potrjena hiperhidroza, zdravnik odredi zdravljenje z glikopirolatom, ki je učinkovit pri zdravljenju tako obrazne kot pazdušne hiperhidroze. Pri njegovi uporabi se je treba izogibati območjem okoli oči, nosu in ust, saj lahko vpliva na očesno akomodacijo. Možna je tudi terapija z injekcijami botoksa, na voljo pa so tudi drugi načini (odvisno od tega, na katerem področju je znojenje najbolj intenzivno), in sicer iontoforeza, mikrovalovna termoliza, kirurška odstranitev znojnic, endoskopska torakalna simpatektomija, elektromagnetna terapija …

 

Razkrivamo: Je umivanje obraza pod tušem škodljivo za kožo?

Foto: kitthanes / Getty Images Plus via Getty Images