Vročina in kreme: Kako poleti ohraniti kvaliteto vaše kozmetike?

kozmetike

Poleti je potrebno poskrbeti za pravilno shranjevanje kozmetike, saj lahko v nasprotnem primeru vročina skrajša rok trajanja in kvaliteto izdelkov.

Ali moram kreme in ostale negovalne izdelke shranjevati v hladilniku?

To vprašanje je zelo pogosto. Gre pa za to, da hladilnik ni dobra izbira za čisto vse negovalne izdelke. Dobra rešitev je le za organske kreme, ki lahko hitro oksidirajo.

V večini primerov je kozmetiko treba shranjevati na temperaturi med 5 in 25 stopinj Celzija. Če pa se izdelki, ki se lahko shranjujejo na sobni temperaturi, dajo na hladno, lahko pride do spremembe komponent, kar bo vplivalo na konsistenco izdelka. Kozmetika pa prav tako v večini primerov nima rada sprememb, to pomeni, da ji spreminjanje temperature (toplo-hladno) zagotovo ne bo ustrezalo in bo spremenila svojo sestavo in učinek.

Pravilno shranjevanje kozmetike poleti

Pravilo št. 1: Ličil ne shranjujte v kopalnici

Ker je v kopalnici vedno veliko vlage in če jo bo določen izdelek vpil, se bodo v njem začeli razvijati patogeni organizmi, kar lahko povzroči draženje kože. Ličila je zato najbolje shranjevati v nočni omarici ali kozmetični mizi (če jo imate). V vsakem primeru velja, da jih shranite na suhem in temnem mestu.

Pravilo št. 2: Embalažo vedno dobro zaprite

Ne pozabite dobro zapreti šamponov, balzamov, gelov za tuširanje, prav tako pa vseh negovalnih izdelkov, kot so kreme, losjoni ipd. Če niso dobro zaprti, se lahko v njih začnejo razmnoževati bakterije ali celo plesen.

Pravilo št. 3: Parfumov nikoli ne puščajte na sončni svetlobi

Tudi parfumi ne spadajo v kopalnico, niti na sončno svetlobo. Nanje in na vso kozmetiko pa bo slabo delovala tudi toplota. Gre za to, da se na toploti uničijo vse aktivne sestavine, parfumi pa spremenijo vonj.

Pravilo št. 4: Še posebej pazite na izdelke z vitaminom C

Tudi serumi z vitaminom C so zelo občutljivi na toploto in svetlobo. Askorbinska kislina v takšnem okolju hitro oksidira in se na zraku razgradi. Prav tako pri teh izdelkih obvezno preverite rok trajanja po odprtju, ki je v večini primerov zelo kratek.

 

Nasveti, kako med poletnimi visokimi temperaturami skrbeti za svojo kožo

Foto: petrenkod / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po lepotaizdravlje.rs