5 stvari, ki jih ne smete obleči za na letalo

letalo

Boste v kratkem potovali z letalom? Potem je ta članek kot nalašč za vas. Pred vami je 5 stvari, ki jih ne smete obleči oziroma obuti, če greste na letalo.

Če si želite na letališču ob preverjanju vseh dokumentov in ob vseh obstoječih ukrepih prihraniti nekaj živcev, potem se izognite določenim oblačilom, obutvi in modni dodatkom. Če se boste držali teh 5 nasvetov, boste skozi kontrolo pred vkrcanjem na letalo zagotovo prišli veliko hitreje.

(Počitnice v 2021: varnostni nasveti)

1. Prevelika oblačila

Res je, da so maksi obleke, prevelike trenirke in zgornji deli trenirk naravnost udobna izbira za potovanje, vendar vas lahko to stane nekaj časa na kontrolnih točkah na letališču. Varnostniki bodo namreč bolj pozorni, če pod temi preveliki oblačili morda skrivate kaj sumljivega. Obenem pa si boste zgornje dele trenirk tako morali sleči, kar spet vzame nekaj dragocenega časa.

Alternativa: Večji pulover spravite v ročno prtljago in ga oblecite šele na letalu.

2. Čevlji s kovinskimi detajli, debelimi podplati in vezalkami

Na večini letališč bodo čevlje strogo pregledali – še posebej modele z debelim podplatom, škornje, gležnjarje, ipd. Odsvetujemo vam tudi obutev, ki ima kovinske detajle, da ne boste z njimi aktivirali alarma. Izogibajte pa se tudi čevljem z vezalkami, ki jih težje obujete, saj si jih boste skoraj zagotovo morali sezuti.

Alternativa: Balerinke, mokasinke, espadrile in čevlji za natakniti bodo veliko boljša izbira, saj z njimi ne boste izgubljali časa.

3. Preveč dodatkov za lase

Pred letom z letalom si ne delajte pričesk s številnimi kovinskimi lasnicami, saj bodo detektorji kovin zagotovo sprožili alarm – seveda po nepotrebnem. In spet boste izgubili čas, saj si boste morali vse dodatke za lase odstraniti.

Alternativa: Lase si spnite z gumico ali imejte spuščene.

4. Oblačila z veliko žepi in detajli

Cargo hlače s številnimi žepi in zadrgami so po eni strani zelo praktične, vendar ne za kontrolo na letališču. Vsi ti detajli bodo zagotovo sprožili alarm, poleg tega je velika verjetnost, da vam bodo pregledali žepe.

Alternativa: Udobna trenirka ali bombažne hlače.

5. Veliko nakita

Tudi če naravnost obožujete velike količine nakita, vse te kose raje pospravite v kovček. Skoraj ves nakit bo namreč sprožil alarm, nato ga boste morali odstraniti in dati v škatlo ter še enkrat iti skozi kontrolo, kar je lahko zares zamudno (sploh, če morda že zamujate na let).

Alternativa: Če morate nositi nakit, naj bo iz umetnih materialov. Najbolje pa je, da greste na letalo povsem brez in si daste duška tam, kjer boste dopustovali.

 

 

Foto: Nutthaseth Vanchaichana / Getty Images Plus via Getty Images