Pranje in vzdrževanje kopalk: Teh 7 napak bo kopalke uničilo

vzdrževanje kopalk

Komaj ste kupili kopalke, po enem dopustu pa že niso več takšne, kot bi morale biti? Barve so sprane, krema za sončenje pa je pustila madeže? Za vas imamo nekaj nasvetov za vzdrževanje kopalk, da jih boste lahko nosili več sezon ter kako se izogniti najpogostejšim napakam.

Le s pravilnim pranjem bodo kopalke dalj časa ostale lepe, zato si preberite nekaj koristnih nasvetov, kjer boste izvedeli, kako jih pravilno prati, če jih sploh lahko daste v pralni stroj in če se je vedno potrebno ravnati po navodilih proizvajalca.

Nasveti za vzdrževanje kopalk

1. Kopalke ne smejo priti v stik z izdelki za zaščito pred soncem

Seveda je izdelke za zaščito pred soncem nujno uporabljati, vendar jih kopalke ne potrebujejo. Dejstvo je, da večina teh izdelkov pušča madeže, zato vam predlagamo naslednje: izdelek za zaščito pred soncem nanesite 30 minut preden se boste odpravili na plažo in šele pred odhodom oblecite kopalke. To bo dovolj časa, da se izdelek vpije v kožo. Če pa bodo kopalke vseeno prišle v stik s kremo za sončenje, jih takoj sperite z nežnim gelom za tuširanje ali gelom za pranje perila.

2. Mokre kopalke niso za na sonce

UV žarki so škodljivi za material, iz katerega so kopalke narejene. Barve bodo namreč tako hitreje zbledele, kopalke pa bodo izgubile tudi elastičnost. Zato je najbolje po kopanju kopalke preobleči (tudi iz razloga, da si ne prehladite mehurja) in jih splahniti pod tekočo vodo. Nato pa jih posušite na brisači.

3. Po kopanju kopalke vedno operite

Sol in klorirana voda nista najboljša izbira za naše najljubše kopalke. Če vam kopalk ne uspe oprati z vodo po vsakem kopanju, potem to nujno storite, ko se vrnete s plaže. V vodo dodajte nekaj kapljic nežnega gela za tuširanje in jih operite na roke ter posušite na zraku.

4. Kopalk nikoli ne perite v pralnem stroju

Kopalke in pralni stroj ne gredo skupaj. Kopalke bi tako morali prati izključno na roke – vseeno, kaj piše na etiketi. Kopalke za 15 minut namočite v hladni vodi (okoli 20 stopinj ali manj) in jim dodajte nekaj kapljic gela za pranje perila ali gela za tuširanje. (5 največjih napak, ki jih delamo pri nakupu kopalk)

5. Nikoli ne uporabljajte mehčalca

Mehčalec je strup za elastin, zato ga ne smete uporabljati. Gre za to, da se bodo kopalke raztegnile in vam ne bodo več prav oziroma ne bodo držale svoje prvotne oblike.

6. Kopalk ne ožemajte

Odvečno vodo iz kopalk po pranju odstranite s pomočjo brisače. To pomeni, da kopalke enostavno namestite na brisačo in pustite, da vpije odvečno vodo.

7. Pravilno shranjevanje kopalk

Po koncu poletja je kopalke potrebno pravilno shraniti. Pred pospravljanjem jih še enkrat operite na roke. Nato pa jih nikakor ne zmečkajte in stisnite v kakšen kot omare. Najbolje jih je lepo zložiti in razporediti v škatlo za shranjevanje – lahko uporabite takšno, ki se zapre na zadrgo in je zračna.

 

Čudovite enodelne kopalke, ki jih lahko nosite tudi kot tope

Foto: monkeybusinessimages / Getty Images Plus via Getty Images