Recept: Bezgov sok bo poskrbel za poletno osvežitev

bezgov sok

Tudi vi naravnost obožujete okus bezga? Potem je čas, da si kar sami pripravite okusen bezgov sok. Res ni tako težko, kot bi si morda mislili.

Bezeg cveti v juniju, tako da je sedaj že skrajni čas, da ga še ‘ulovite’ in naberete njegove cvetove. Iz njih lahko naredite super poletno osvežitev – bezgov sok. In mi vam v nadaljevanju prinašamo povsem preprost recept.

Kako se lotiti nabiranja?

Nabiranja bezgovih cvetov se je najbolje lotiti na odročnejšem kraju, torej stran od prometnih in prašnih cest. Tudi iz razloga, ker ga v tem primeru ne boste rabili prati, saj se med pranjem izgubi kar nekaj cvetnega prahu, ki vsebuje vitamine in minerale. Ob nabiranju bezgove cvetov nežno polagajte v košaro.

Recept za bezgov sok

Potrebujete:
  • 20 bezgovih cvetov
  • 0,5 kilograma belega sladkorja
  • 2 oprani limoni, narezani na četrtine
  • 2 oprani pomaranči, narezani na četrtine
  • 1,5 litra vode
Priprava:

1. Bezgove cvetove otresite, da se znebite raznih manjših insektov ipd.

2. V večji posodi zavrite vodo in ji dodajte sladkor. Kuhajte na rahlem vretju, da se sladkor stopi, nato pa odstranite s štedilnika.

3. Limone, pomaranče in bezeg dajte v večjo skledo. Čez njih prelijte sladkano vodo in pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Pustite namakati 24 ur.

4. Večje cedilo prekrijte s sterilno gazo ter ga postavite na vrč. Precedite sok, cvetove pa ožemite. Sok iz vrča s pomočjo lijaka prelijte v steklenice in neprodušno zaprite. Hranite v temnem in hladnem prostoru.

 

Bezgov sirup lahko nato dodate kamorkoli, kjer si zaželite njegovega slastnega okusa – v pijače, sorbet, peciva …

Za poletno osvežitev bo že dovolj, če v kozarec natresete nekaj ledu, dodate sirup, vodo (lahko tudi mineralno vodo) ter nekaj metinih listov.

 

Seznam jedi za piknike: Najboljše ideje in recepti za poletje 2022

Foto: Angela Kotsell / Getty Images Plus via Getty Images