Športna oblačila: materiali v boju z znojem in vlago

športna oblačila

Vsak, ki se je kdajkoli odločil trenirati, dobro ve, da se ta proces vedno prične z voljo. Potem ko ste se resno odločili, da boste telovadili, pa je treba dobro izbrati tudi športna oblačila.

Teh oblačil ne smete izbirati le po videzu, ampak je zelo pomemben tudi material. Zato smo vam v nadaljevanju pripravili spisek materialov in njihove značilnosti, da bi jih lažje izbrali.

Bambus

Če želite nežen in lahkoten material, ki se bo boril z vlago in znojem, je bambus najboljša izbira za vas. Ta naravni material je zračen, istočasno pa naš ščiti pred nevarnimi UV žarki. Prav tako vase ne vpija neprijetnih vonjav in se hitro suši.

Najlon

Najlon je sintetično proizveden material, ki je nastal kot bolj dostopna alternativa dragi naravni svili. Gre za zelo raztegljiv material, ki se hitro suši in je odporen na plesen, istočasno pa koži pusti dihati. Prav tako ima sposobnost, da vlago potisne na površino oblačila, zato je odličen za športna oblačila.

Polipropilen

Tako kot poliester je tudi polipropilen narejen iz plastike. Za razliko od poliestra pa je ta material popolnoma odporen na vlago. Med znojenjem vlakna oblačila vpijajo vlago ter jo potiskajo na površino oblačila in vas tako ščitijo pred znojem.

Lycra

Lycra je sintetični material, znan po svoji odpornosti in raztegljivosti. Lahko se raztegne kar šestkrat bolj od lastne velikosti, koži pusti dihati in se hitro suši.

Tencel

Tencel je naravno celulozno vlakno, proizvedeno iz stebla evkaliptusa. Koži daje občutek svežine in zračnosti, je biorazgradljiv ter vsebuje majhne dlačice, ki so odlične v boju proti vlagi. Tencel s svojo strukturo in vzdržljivostjo zelo spominja na poliester, vendar je njegova bolj zdrava različica.

Econyl

Econyl je nova vrsta materiala, ki jih uvrščamo med tiste, ki so narejeni iz recikliranega najlona iz oceanov ter iz industrijskega odpada. Ko je enkrat proizveden, se lahko ponovno reciklira. Ima vse značilnosti kot nereciklirani najlon.

Poliester

Poliester je eden najpogostejših materialov, ki jih uporabljajo za športna oblačila. Je vzdržljiv, se ne mečka, je lahkoten ter ne vpija znoja. Čeprav gre za umetni material, koži pusti dihati, prav tako pa ščiti tudi pred vetrom in UV žarki.

 

Foto: Getty Images via Guliver; povzeto po Ljepota & Zdravlje Hrvaška