10-3-2-1-0 formula vam bo pomagala do boljšega spanca

do boljšega spanca

Če imate težave s spanjem ali se zjutraj zbujate utrujeni, potem morate preizkusiti to metodo. 10-3-2-1-0 formula vam bo pomagala do boljšega spanca in je zares preprosta.

Se zvečer trudite, da bi zaspali? Ali vas celo noč muči nespečnost? Če je temu tako, ste zagotovo preizkusili že veliko stvari, da bi si končno zagotovili dober spanec. Sedaj pa je ameriška zdravnica na svojem Instagram profilu objavil trik, s pomočjo katerega boste spali veliko bolje. Dr. Jess Andrade je pred časom ujela pozornost ogromnega števila ljudi, ko je na svojem Instagramu razlagala ‘osnovno higieno spanja’ – vodnik po korakih, kako se že čez dan pripraviti na optimalen spanec.

 

Posnetek je pričela z govorom, da te metode morda ne bomo najbolje sprejeli vsi, ki obožujemo kavo, saj naj ne bi pili kave kar 10 ur pred spanjem. „Kofein se iz našega krvnega obtoka izloči nekje 10 ur po zaužitju, s tem pa se tudi izničijo njegovi stimulativni učinki,“ je zapisala.

Nato je nadaljevala z naslednjo točko metode, in sicer, da moramo večje obroke pojesti tri ure pred spanjem. Enako velja za uživanje alkohola.

Okoli dve uri pred spanjem bi morali sprostiti svoje možgane in prenehati opravljati naloge ter s službo povezane stvari. Na ta način bi si zagotovili mentalni počitek. Tukaj predvsem cilja tudi na vse elektronske naprave, ki jih moramo ugasniti ali dati iz rok eno uro pred spanjem.

Številka ‘0’ pa nakazuje število, kolikokrat zjutraj prestavimo budilko. To pomeni, da se boste že ob prvem pisku budilke zbudili naspani in pripravljeni na dan pred vami.

Metoda 10-3-2-1-0 gre torej tako:
  • 10 ur pred spanjem: nič več uživanja kofeina.
  • 3 ure pred spanjem: nič uživanja hrane in alkohola.
  • 2 uri pred spanjem: nič več dela.
  • 1 ura pred spanjem: nič več elektronskih naprav.
  • 0: nakazuje število, kolikokrat zjutraj prestavimo budilko.

Zdravnica na posnetku tudi poudari, da gre za metodo, ki ni nujno, da bo ustrezala vsem, jo je pa vseeno vredno preizkusiti, če imate težave s spanjem.

 

5 majhnih aktivnosti, ki vam bodo zbistrile um

Foto: Povozniuk / Getty Images Plus via Getty Images