4 navade pitja kave, ki vam lahko skrajšajo življenje

navade pitja kave

Eden od napitkov, s katerim mnogi začnejo dan, je zagotovo kava. Ima številne zdravstvene prednosti, kot so pomoč pri hujšanju, pri izboljšanju delovanja možganov, daje pa nam tudi veliko energije. Naj bi potencialno pomagala tudi pri zmanjševanju tveganja nastanka bolezni srca in diabetesa. Vseeno pa obstajajo 4 navade pitja kave, ki vam lahko skrajšajo življenje.

Uživanje kave vsekakor mora biti zmerno. Če imate težave s črevesjem, tesnobnostjo, ste noseči ali dojite, morate biti pazljivi. Vedeti morate namreč, koliko je popijete, kdaj jo pijete, katero vrsto pijete in kaj dodate v skodelico kave.

To so primeri, ko je kava škodljiva – glede na različne raziskave:

Pijete preveč kave

Vse je dobro v mejah normale, ko pa to mejo prestopimo, je lahko škodljivo za nas – tako je tudi pri kavi. Ena raziskava, ki je zajela 40.000 odraslih, je ugotovila, da lahko pitje več kot štirih skodelic kave dnevno negativno vpliva na našo življenjsko dobo.

V kavo dodate preveč sladkorja

Raziskave so pokazale, da lahko uživanje prevelike količine sladkorja privede do prezgodnje smrti. In to ni zaradi debelosti. Gre namreč za to, da lahko sladkor povzroči dehidracijo, kar je simptom visoke ravni sladkorja v krvi. Če se ta raven ne nadzoruje, pa se lahko poveča tveganje nastanka diabetesa. Zato se zamislite, ko boste naslednjič v kavo dodali sladkor. Poskusite tako, da vsak dan zmanjšujete količino dodanega sladkorja, dokler ne pridete na minimum ali sladkorja sploh več ne dodajate. Boste videli, kako se telo hitro navadi okusa.

Kavo pijete s smetano

Tudi smetana v kavi ni pametna izbira, sploh če je dodajate preveč. Boljša izbira je vedno mleko – poskusite tudi mandljevo.

Pijete le brezkofeinsko kavo

Sedaj se to sliši kontradiktorno vsemu, kar smo prej povedali. Vendar je študija, ki jo je objavil časopis Longevity & Healthspan, pokazala, da lahko ravno kofein podaljša življenjsko dobo, izboljša zdravje in prepreči razne bolezni, kot je npr. Alzheimerjeva. Vendar pozor! Ključ je v tem, da pazite, koliko kofeina dnevno vnesete v telo. To pomeni, da z njim nikakor ne pretiravate.

 

Kava pred treningom: da ali ne? To so pokazale študije …

Foto: Ridofranz / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr