Kava pred treningom: da ali ne? To so pokazale študije …

kava pred treningom

Če kava pred treningom, v smislu kot popularni trend, imenovan ‘pre-workout drink’, zares pomaga, razkrivamo v nadaljevanju …

Tisti, ki redno vadijo, včasih jemljejo prehranska dopolnila, da bi imeli več energije, ti dodatki pa vsebujejo veliko kofeina. Nekateri celo do 500 mg kofeina, kar je enako, kot če bi spili tri dvojna espressa. Da niti ne omenjamo, da ta prehranska dopolnila velikokrat vsebujejo tudi sladkorje in druge dodatke, poleg tega pa imajo tudi visoko ceno.

Alternativa temu je vsekakor kava. Študija iz leta 2016 je pokazala, da so tisti, ki so pred treningom spili kavo, opazili izboljšanje v hitrosti in moči. Pomembno pa je tudi poudariti, da je dnevni priporočeni vnos kofeina med 3 mg/kg do največ 6mg/kg. To pomeni, da bi ženska, ki tehta 60 kg, lahko v telo vnesla med 180 in 360 mg kofeina dnevno.

Če želite preizkusiti učinek kofeina pred treningom, je optimalen čas za pitje tega napitka 30 do 60 minut pred vadbo, da bi kofein lahko začel delovati. Če pa trenirate zvečer, se lahko zgodi, da bo kofein negativno vplival na vaš spanec. Zato se priporoča, da ga zvečer ne pijete.

Kava pred treningom

Ta napitek se priporoča iz nekaj preprostih razlogov: je dostopen, preprosto ga je zaužiti, cenovno ni drag in če z njim ne pretiravate, ima kar nekaj prednosti.

Zmanjšuje utrujenost

To bo predvsem pomagalo tistim, ki se zgodaj zbudite ali po napornem dnevu potrebujete nekaj dodatne moči. Kofein nas namreč prebudi.

Povečuje moč

Pitje kave stimulira centralno živčevje, prav tako povečuje število utripov srca ter glede na raziskave povečuje tudi pretok krvi v mišice. To pa je pomembno iz razloga, da bi med treningom mišice dobile vso potrebno energijo.

Izboljšuje odzivni čas in koncentracijo

Adrenalin je hormon, ki bi ga lahko poimenovali ‘bojuj se ali pobegni’. Kava nas zaradi dviga ravni tega hormona pred vadbo pripravi na gibanje.

Povečuje oksidacijo maščob

Številne študije pa so pokazale, da kava povečuje tudi oksidacijo maščob. Z dvigom osnovne telesne temperature namreč kofein med vadbo pomaga pokuriti več kalorij. Seveda pa ne smete pretiravati, ker lahko dobite glavobol ali drhtenje.

 

S 15-minutno vadbo oblikujte zadnjico

Foto: Svitlana Hulko / Getty Images Plus via Getty Images