5 mitov o hrani, katerim že več let slepo verjamemo

5 mitov o hrani

Govorimo o mitih o hrani, ki se prenašajo iz generacije v generacijo. Katerih je 5 mitov o hrani, ki so najpogostejši, preberite v nadaljevanju.

Miti in govorice se po navadi prenašajo iz generacije v generacijo, vseeno ali gre za lepotne mite ali zdravstvene ali kakšne tretje. Tako obstajajo tudi prepričanja o prehrani, ki jih je družba preprosto sprejela, čeprav niso bila nikoli uradno potrjena.

Zagotovo ste že slišali, da morate uživati veliko vitamina C, da bi preprečili prehlad – koliko pa ta teorija pravzaprav drži, vam bomo razložili v nadaljevanju.

5 mitov o hrani

Vitamin C preprečuje prehlad

Raziskave so pokazale, da vitamin C praviloma ne ščiti pred prehladom, lahko pa pomaga osebam, ki so izpostavljene ekstremnim fizičnim naporom. Študija iz leta 2019 je pokazala, kako je vitamin C pomagal znižati stres pri ljudeh, ki so ga uživali pred vadbo. Torej, če se pripravljate na kakšen večji fizični napor, razmislite o tem vitaminu.

Zelena ima negativne kalorije

Mit pravi, da z uživanjem zelene porabimo več kalorij, kot jih le-ta zelenjava vsebuje, kar je dokazala tudi raziskava klinike Mayo. To pomeni, da zelena vseeno vsebuje kalorije. Pri tem pa je treba povedati, da nekaj deset kalorij, kolikor jih dobite z vnosom zelene, predstavlja odlično izbiro za vzdrževanje vašega zdravja. Zelena tudi pomaga pri izgubi kilogramov.

Kuhanje korenja ‘ubije’ vse njegove hranljive vrednosti

Prav nasprotno – če se zelenjava kuha, se antioksidanti v njej lahko še ‘izboljšajo’. Študija, ki so jo objavili leta 2008, je pokazala, kako kuhanje korenja pravzaprav poveča njegovo hranljivo vrednost. Karotenoidi (antioksidanti) so se namreč povišali za 14 odstotkov, medtem ko so druge metode priprave korenja, sploh pečenje, zmanjšale njegovo vrednost.

Jajca povišajo holesterol

Jajca so bila nekoč neupravičeno na slabem glasu. Kasneje pa so z raziskavami ugotovili, da jajca pravzaprav pomagajo pri tem, da se holesterol ne poviša. Prav tako pa vsebujejo številne hranljive snovi, vključno s cinkom, železom, luteinom, vitaminom D …

Margarina ima manj kalorij kot maslo

Pravzaprav imata margarina in maslo približno isto kalorij. Obenem pa se je bolje odločiti za uživanje masla, saj lahko določene margarine vsebujejo škodljive transmaščobe, ki imajo negativen vpliv na holesterol in zdravje srca.

 

To so razlogi, zakaj bi morali jesti vlaknine …

Foto: Santorines / Getty Images Plus via Getty Images