6 enostavnih načinov, kako vsak obrok narediti bolj hranljiv

obrok narediti bolj hranljiv

Glede na vsakodnevni hiter tempo in številne obveznosti, se je včasih težko odločiti, kaj kuhati in kako se čez cel dan pravilno prehranjevati. Kljub temu pa obstaja kar nekaj načinov, le voljo in disciplino morate imeti. Verjamemo namreč, da lahko vsak od nas najde dovolj časa za kvalitetne in hranljive obroke, vse pa je v načrtovanju in razmišljanju. Pred vami je 6 enostavnih načinov, kako vsak obrok narediti bolj hranljiv.

Rastlinske vire železa kombinirajte z vitaminom C

Če ne želite jesti mesa, ki je odličen vir železa, obstajajo tudi rastlinski viri železa, kot so obogatene žitarice, obogateni kruh, listnata zelenjava, tofu, fižol in leča. Ker pa se železo rastlinskega izvora brez vitamina C slabo absorbira, morate jesti tudi jagodičevje, paradižnik in papriko ter limonin sok.

Skodelica mandljev

Mandlji so odlično živilo, ki je izjemno dobro za naše zdravje, prav tako pa odlična zamenjava za sladkarije, čokolado in čips. Morda se boste na začetku težko privadili nanje, vendar bodo kmalu povsod šli z vami.

Zajtrk dopolnite z borovnicami

Da bi za zajtrk povečali vnos hranljivih snovi, v obrok  dodajte borovnice. Raziskave kažejo, da lahko borovnice povečajo raven serotonina, t.i. hormona sreče, prav tako pa zmanjšujejo vnetja, ki jih povzročajo prosti radikali. Uporabljate lahko tudi zamrznjene.

Pazite kako in koliko časa kuhate zelenjavo

Da bi iz kuhane zelenjave dobili kar največ hranljivih snovi, je zelo pomembno, kako in koliko časa jo kuhate. Na primer kuhanje zelenjave na pari zadrži največ hranljivih snovi, medtem ko pri kuhanju zmanjšate vsebnost vitaminov.

Preskočite kislo smetano

Hranljivo vrednost vsakega obroka lahko povečate tako, da namesto kisle smetane uporabite grški jogurt, ki je bogat s proteini, kalcijem in probiotiki.

Uporabite začimbe

Začimbe jedem dodajo dober okus, prav tako pa hranljive snovi in antioksidante. Zato jih nujno vključite v vsak obrok – vseeno ali gre za posušene ali sveže začimbe.

 

Testenine in hujšanje: Strokovnjaki so presodili, če se zaradi testenin redimo ali ne

Foto: wmaster890 /  Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr