Bris materničnega vratu: kako se znebiti strahu pred njim

Bris materničnega vratu

Bris materničnega vratu ali test PAP je zares zelo pomemben, saj se lahko le na ta način odkrijejo predrakave spremembe materničnega vratu in neinvazivnega raka. Težava pa je v tem, da tega pregleda še vedno ne opravi ogromno število žensk – razlog se skriva v strahu pred pregledom, sramu ali pomanjkanju znanja ter ozaveščenosti o samem postopku. Če pogledamo statistiko, se tega pregleda redno udeleži le 66 % mladih žensk. Številka je zelo nizka in zaskrbljujoča. V ta namen je nastal tudi teden ozaveščanja o pomembnosti brisa materničnega vratu, ki bo trajal med 15. in 21. junijem.

Vsako leto je po svetu 500.000 žensk diagnosticiranih z rakom materničnega vratu, v tem boju pa sta pomembna dva elementa. Preventiva in zgodnje odkrivanje. 99,8 % rakov materničnega vratu se namreč da povsem preprečiti – seveda ob rednih pregledih.

Kaj sploh je test PAP?

Bris materničnega vratu je kot že rečeno osnovna preiskava za uspešno odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu in neinvazivnega raka. Je enostaven in neboleč odvzem brisa celic materničnega ustja (cerviks) pri ginekološkem pregledu. Bris materničnega ustja je sestavni del preventivnega ginekološkega pregleda za preprečevanja raka materničnega vratu. Odvzem in pregled celic v brisu materničnega vratu se imenuje po grškem zdravniku Georgu Papanicolaouu tudi ” test po Papanicolaouu” ali kratko test PAP.

Zakaj je pomemben?

S testom PAP pri zdravi ženski, ki je brez simptomov, odkrijejo zgodnje, predrakave spremembe in jih uspešno zdravijo. S tem preprečijo, da bi se rak sploh razvil.

Kakšen je lahko izvid?

Spremembe v brisu, ki jih ugotovijo v laboratoriju, se po novem razvrščajo v dva razreda: v prvem razredu so negativni, v drugem pa patološki izvidi.

Test PAP tako pove, ali so celice materničnega vratu:

 • normalne (negativen bris A – normalen izvid);
 • spremenjene zaradi vnetja ali drugih, manj pomembnih sprememb (negativen bris B – reaktivne spremembe);
 • spremenjene v razne stopnje predrakavih sprememb (patološki bris C);
  – blage spremembe ploščatih ali žleznih celic;
  – zmerne spremembe ploščatih celic;
  – hujše spremembe ploščatih ali žleznih celic;
  – rakave spremembe ploščatih ali žleznih celic;
 • redko so prisotne tudi druge vrste spremenjenih celic.
Kaj pomeni negativni izvid testa PAP?

V Sloveniji je pri okrog 85 % žensk, ki hodijo na redne preglede brisov, izvid testa PAP negativen: celice so normalne. Doslej je bil tak bris ocenjen kot PAP I. Ponovna kontrola je potrebna čez tri leta (potem, ko sta dva izvida v obdobju enega leta popolnoma normalna). Prav tako je izvid brisa negativen, če so v njem samo vnetne spremembe. Tak bris, doslej ocenjen kot PAP II, dobi po novem oznako reaktivne spremembe. Takih sprememb ima okrog 8 % žensk. Ponovna kontrola in morebitno zdravljenje sta potrebna glede na priporočilo ginekologa.

Strahovi pred pregledom

Če se srečujete z raznimi strahovi, zaradi katerih ne hodite na redne preglede materničnega vratu, potem poslušajte naslednje nasvete strokovnjakov.

1 Vedite, čemu je test namenjen

Pogosta zmota žensk je v tem, da mislijo, da je test PAP namenjen iskanju raka. Temu pravzaprav ni tako. Test je zasnovan tako, da zazna majhne spremembe v celicah materničnega vratu, ki pa se lahko čez čas (čez leta), če se ne zdravijo, spremenijo v rakave. Zato je potrebno redno hoditi na preglede. V Sloveniji je pregled predviden na vsaka 3 leta (če so prejšnji izvidi normalni).

2 Bodite pripravljeni

Na dan pregleda se stuširajte in uredite, tako boste tudi bolj samozavestni. Prav tako izberite oblačila, ki se jih da hitro sleči in obleči. Predlagamo obleko ali krilo.

3 Kaj pričakovati?

Ko boste prišli v ambulanto, se boste najprej z medicinsko sestro pogovorili o morebitnih ginekoloških težavah, zmerila vam bo pritisk, povedali boste tudi, kakšno hormonsko kontracepcijo uporabljate (če jo) in kdaj je bil datum zadnje menstruacije. Temu bo sledil pregled pri ginekologu, katerega bomo opisali v nadaljevanju.

4 Naj vas ne bo sram

Za zdravnika je to del njegovega vsakodnevnega dela, nekaj povsem normalnega, zato tudi vi poskusite gledati na to iz tega vidika. Vsekakor vas ne rabi biti sram, pregled pa bo hitro za vami.

5 Razumevanje postopka

Postopek je zelo hiter, varen in neboleč. Spekulum bo zdravnik nežno vstavil v vagino ter ga malce priprl, da bo lepo videl maternični vrat. Nato bo z lesenim loparčkom in krtačko podrsal po površini in vhodu v maternično ustje, da bo dobil vzorec celic iz njune površine. Odvzete celice bo nato nanesel na objektno stekelce in jih pripravil za kasnejše obarvanje in pregled v laboratoriju. Zna se zgoditi, da boste po pregledu na hlačkah opazili malce krvi ali rjavega izcedka, vendar je to povsem normalno.

V razmislek: test PAP traja 5 minut. Vpliv raka materničnega vratu traja celo življenje.

 

Preberite tudi članek o tem, kako cimet uravnava težave s hormoni.

 

Foto: Master1305 / Getty Images Plus via Getty Images, povzeto po: Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu (ZORA)