Chia semena z jagodičevjem za zdrav zajtrk

chia semena

Chia semena sodijo med najbolj zdrava živila na svetu. Založena so s hranili, ki imajo lahko pomembne koristi za naše telo in možgane.

V davni preteklosti so chia semena zelo cenili Azteki in Maji, in sicer predvsem zaradi njihove sposobnosti povečevanja fizične vzdržljivosti. Zato velja omeniti, da je »chia« pravzaprav starodavna majevska beseda za »moč«. So »polnovredna žitna« hrana z nizkim glikemičnim indeksom. Ne vsebujejo glutena, zato so primerna tudi za ljudi, ki trpijo za celiakijo. Kljub njihovi majhni velikosti so med najbolj hranljivimi živili na planetu. Imajo visoko vsebnost vlaknin, beljakovin, omega-3 maščobnih kislin in visoko vsebnost mnogih mikrohranil. To je živilo, ki bi ga vsak moral vključiti v svoj jedilnik, uporabi pa se lahko na različne načine. V sadnih in zelenjavnih smutijih, kot posip čez jogurt in sadje, v prelivu za solate, kot puding … Možnosti je ogromno, v nadaljevanju vam predstavljamo tudi slasten recept za puding.

Hranilna vrednost chia semen

28 g (2 jedilni žlici) chia semen vsebuje:

  • Vlaknine: 11 g
  • Beljakovine: 4 g
  • Maščobe: 9 g (5 g od tega so omega-3 maščobne kisline)
  • Kalcij: 18 % priporočenega dnevnega vnosa
  • Mangan: 30 % priporočenega dnevnega vnosa
  • Magnezij: 30 % priporočenega dnevnega vnosa
  • Fosfor: 27 % priporočenega dnevnega vnosa
  • Vsebujejo tudi spodobno količino cinka, vitamina B3 (niacina), kalija, vitamina B1(tiamina) in vitamina B2.
chia
RECEPT

Chia puding z jagodičevjem

Potrebujete: skodelico kokosovega mleka, četrtino skodelice chia semen in pest jagodičevja.

Priprava: Sadje in mleko zmešajte v mešalniku, nato pa dodajte še chia semena, zmešajte in pustite čez noč stati v hladilniku, da nastane puding. Zjutraj okrasite s svežim sadjem.

 

Foto: geostock/ iStock / Getty Images Plus via Getty Images