Dobro počutje: Meditacija ob požirku čaja

meditacija

Vsakodnevna meditacija ima številne prednosti, od soočanja s stresom in umirjanja občutka tesnobe, do povečanja potrpežljivosti in ustvarjalnosti. Kljub temu pa je tukaj ena ovira: kako sploh najti čas za meditacijo?

Na srečo imamo odlično rešitev. Zakaj ne bi vsakodnevnega trenutka, kot je na primer pitje skodelice čaja, spremenili v ritual? Koncept t.i. čajnega rituala je Wa Kei Sei Jaku, ki ga sestavljajo harmonija, spoštovanje, čistost in mirnost. In pred vami je celoten postopek, kako se lotiti takšne meditacije.

čaj

Medtem ko čakate, da voda zavre, se počasi začnite sproščati in odmislite vse, kar vas teži. Poslušajte, kaj se dogaja zunaj in v prostoru, kjer se nahajate. Osredotočite se na vonje, s prsti potipajte čajne vrečke, nato pa zavestno ‘zmanjšajte’ glasnost vseh zvokov, da se boste lahko osredotočili na svoja čustva.

Čaj pripravite do konca in ga srkajte zelo počasi. Priporoča se, da imate pri roki zvezek, kamor lahko zapisujete svoje misli. Naredite en požirek, nato pa na list papirja zapišite, za kaj ste bili včeraj najbolj hvaležni. Vseeno, ali gre za nekaj majhnega ali velikega. Nato naredite še en požirek in napišite, za kaj ste najbolj hvaležni danes.

Sedite sami s seboj. Ko čaj popijete, si vzemite nekaj trenutkov in preprosto uživajte v sedanjosti. Dlani lahko položite na svoje prsi ali trebuh, tako boste čutili, kako dihate in uživate v trenutku.

 

Zdrava navada, ki pomaga zmanjšati stres

Foto: Galina Zhigalova, Ridofranz / Getty Images Plus via Getty Images