Goji jagode bi naj upočasnile proces staranja

goji jagode

Rastlina, na kateri rastejo goji jagode, raste na obronkih Himalaje, na Tibetu, v Mongoliji in na Kitajskem. Na Daljnem vzhodu tako dobro poznajo pozitivne lastnosti goji jagod in jih imenujejo tudi ‘jagode sreče’, saj prinašajo zdravje in odlično razpoloženje.

O tej rastlini obstaja veliko kitajskih legend, večina pa jih govori o neverjetni sposobnosti goji jagod, ki naj bi podaljšale življenje in upočasnile proces staranja.

Neverjetno zdrave

Goji jagode vsebujejo 19 aminokislin, med katerimi je osem takšnih, ki so ključne za rast in razvoj. Prav tako vsebujejo veliko mineralov, predvsem cinka, kalcija, selena in fosforja. Obenem so tudi edina rastlina, ki vsebuje germanij. To je mineral, ki je odličen v boju proti raku in je bogat z vitamini, še posebej vitamini B1, B2 in B6, ki so nujni za spreminjanje hrane v energijo.

So odličen vir esencialnih maščobnih kislin, ki sodelujejo pri proizvajanju hormonov in zagotavljajo nemoteno delovanje možganov in živčevja. Vsebujejo pa tudi beta-sitosterol, ki zmanjšuje raven holesterola v krvi, zaradi česar je to sadje idealno za preprečevanje ateroskleroze. Prav tako pa jagode blažijo stranske učinke radioterapije in kemoterapije, upočasnjujejo razvoj zapletov pri diabetesu, ščitijo jetra in ledvice ter pospešujejo proizvodnjo spermijev. Za dobro zdravje in razpoloženje je dovolj, če dnevno pojemo štiri ali pet goji jagod.

Kako jih uživati?

Lahko se uživajo sveže, posušene, v obliki soka ali čaja ter kot dodatek napitkom in jedem. Posušene goji jagode so okusen in aromatičen dodatek k osvežujočim juham, jedem s svinjino in piščančjim mesom, rižu in zelenjavi, prav tako pa se lepo podajo k vinu, pivu, sladicam, sladoledu in kruhu. Iz njih se pripravljajo tudi okusni džemi, marmelade, jogurti in omake.

 

Najboljše sestavine za smuti, ki glede na znanstvene raziskave upočasnjujejo staranje

Foto: Almaje / Getty Images Plus via Getty Images