Kaj je agua fresca in kako jo pripraviti?

agua fresca

Agua fresca je napitek, ki prihaja iz Mehike in je vse bolj popularen, saj je zelo okusen, obenem pa zelo zdrav.

Agua fresca pravzaprav pomeni ‘osvežujoča voda’ in je napitek, zasnovan na vodi, dodano pa mu je sadje, žitarice, semenke in/ali jedilno cvetje. Vseeno za katero različico se boste odločili, ne boste zgrešili, saj je vsaka zelo zdrava.

Agua fresca in zdravje

Sama hranilna vrednost (in količina kalorij) je odvisna od sestavin, ki jih izberete. Sadje vsebuje veliko vitamina C, antioksidantov, folatov in kalcija. Poleg tega pa je ta napitek idealen tudi za tiste, ki dnevno ne spijejo zadostne količine vode ali jim je voda enostavno monotona.

Ker vsebuje antioksidante, ta napitek preprečuje kronične bolezni, ki jih povzročajo prosti radikali. Antioksidanti se borijo proti njim in proti oksidativnemu stresu, ki je povezan z večjim tveganjem nastanka bolezni srca in raka.

Če napitku dodate sadje, kot so jagode, lubenica in papaja, s tem vanj vnesete veliko količino vitamina C, ki krepi naš imunski sistem. Če vas ne motijo delci sadja, jih lahko pustite v napitku, saj boste tako v telo vnesli tudi vlaknine, ki pomagajo pri boljši prebavi.

Na kaj morate paziti pri uživanju tega napitka?

Ker agua fresca vsebuje naravne sladkorje, morajo pri uživanju le-tega paziti bolniki z diabetesom. Prav tako morajo paziti vsi, ki imajo razne alergije.

Kako pripraviti aguo fresco?

Kot smo že omenili, obstaja veliko različic tega napitka. Uporabite sezonsko sadje, pred pripravo pa sadje tudi poskusite, da vidite, kako sladko je. Napitku lahko dodate tudi razna sladila, kot so med, stevija ali agava sirup. Vsekakor se izogibajte sladkorju in umetnim sladilom.

Agua fresca iz pomaranče in papaje

Sestavine:
  • 2,5 l filtrirane vode
  • 8 skodelic narezane papaje
  • sok 2 sveže stisnjenih pomaranč
  • led
  • sladilo po okusu
Priprava:

V mešalniku zmešajte papajo in vodo ter miksajte tako dolgo, da dobite gladko zmes. Dodajte še pomarančni sok in spet zmiksajte. Odvisno od vašega okusa, tekočino precedite (ali ne). Nalijte v kozarec, ki je poln ledu, dodajte rezine limone, pomaranče ali limete (po želji).

Uživajte!

 

Kako uživati čim več ingverja? Imamo ideje za okusne obroke in napitke

Foto: Nataliia Sirobaba / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po lepotaizdravlje.rs