Kaj je mišična vzdržljivost in kako jo lahko izboljšate

mišična vzdržljivost

Mišična vzdržljivost je pomemben del kondicije, ki vpliva na vaše treninge in skupno kvaliteto življenja. To je sposobnost mišic ali mišične skupine, da lahko dlje časa ‘trenira’. Thomas Swensen, profesor telovadbe, je dejal, da to v bistvu pomeni, kako dolgo bodo naše mišice lahko delale. Na primer, plavanje zahteva mišično vzdržljivost ramen, nošenje nakupa iz trgovine pa zahteva vzdržljivost v rokah in hrbtu.

Razlika med mišično močjo in mišično vzdržljivostjo

Čeprav se sliši enako, pravzaprav ni. Torej, po čem se ta pojma razlikujeta? Mišična moč pomeni maksimalno sposobnost naprezanja, npr. med izvajanjem počepov. Mišična vzdržljivost pa se nanaša na zaporedne napore tekom daljšega časovnega obdobja. In ravno ona vam omogoča izvajanje vsakodnevnih aktivnosti, kot so hoja, čiščenje, vrtnarjenje …

Obstaja pa tudi srčno-žilna vzdržljivost, ki je pravzaprav sposobnost našega srca, ožilja in pljuč, da telo dalj časa preskrbujejo s kisikom. Na ta način se izboljšuje tudi mišična vzdržljivost.

Prednosti mišične vzdržljivosti

Večja mišična vzdržljivost vam bo omogočila daljšo vadbo – tekli boste lahko npr. 90 minut, namesto 60 minut. Ta vzdržljivost pa se kaže tudi pri vsakodnevnih aktivnostih, da lahko npr. nosite težje stvari. Če jo boste okrepili, boste pridobili dodatne koristi od srca in ožilja, kar bo dobro vplivalo na vaše razpoloženje, zmanjšalo bo tveganje za nastanek diabetesa in določenih vrst raka, prav tako pa bo izboljšalo delovanje srca.

Kako jo izboljšati?

Pomembno je izbrati določeno mišico ali mišično skupino, na kateri želite delati. Da bi videli prve rezultate, morate biti potrpežljivi, saj bodo mišice potrebovale nekaj časa, da se navadijo na več ponovitev. Prav tako je pomembno, da teh vaj ne izvajate vsak dan, saj gre za kategorijo treninga moči, po katerem je potrebno, da mišica ali mišična skupina 48 ur počiva. Najboljša kombinacija je izvajanje vaj za vzdržljivost zgornjega dela telesa v ponedeljek in sredo, za vzdržljivost spodnjega dela telesa pa v torek in četrtek.

 

Poglejte tudi Hula hop obroč: vadba, ki je zabavna in obenem zelo učinkovita.

Foto: gorodenkoff iStock/Getty Images Plus via Getty Images, povzeto po ljepotaizdravlje.hr