Kako varno telovaditi zunaj v hladnem vremenu?

varno telovaditi zunaj

Mrzle zimske temperature vam ne bi smele preprečiti vadbe na prostem, kot sta tek ali hitra hoja. Zato imamo za vas nekaj nasvetov, kako varno telovaditi zunaj v hladnem vremenu …

Čeprav smo pozimi na splošno bolj leni, kar se vadbe tiče, nam pogled skozi okno in na nizke temperature ne bi smel preprečiti, da bi telovadili zunaj. Treningi na nižjih temperaturah pravzaprav poskrbijo za še večje kurjenje kalorij.

Če si zagotovite topla oblačila, hidracijo in pravilno prehrano, lahko brez težav tudi pozimi telovadite zunaj. Pred vami so nasveti, kako to storiti varno.

Izberite primerna oblačila

Pred treningom vedno preverite temperaturo ter kakšno je vreme – ali dežuje, sneži, je jasno itd. Oblecite se po slojih, kar pomeni: spodnja majica, kratka majica, termo pulover in termo pajkice, debele nogavice, termo jakna ali vetrovka – odvisno od temperature zraka. Pripravite si tudi rokavice za tek, kapo in primerno obutev.

Jejte in pijte dovolj vode

Najmanj pol ure pred treningom nekaj pojejte. Tek po nizkih temperaturah je zahtevnejši kot v normalnih pogojih, zato potrebujete veliko hranljivih snovi. Tudi če ne čutite žeje, pogosto pijte vodo, saj je tudi pozimi dehidracija enako tvegana kot poleti.

Pred odhodom ven se segrejte

Doma naredite nekaj vaj za raztezanje in se segrejte. Na ta način se boste izognili morebitnim poškodbam.

Pazite na ozebline

Pazite, da ozeblin sploh ne dobite. Ozebline lahko namreč povzročijo zamrzovanje kože, živcev in tkiva, kar lahko povzroči trajne poškodbe, ki pa se lahko pojavijo v manj kot 30 minutah. In čeprav naše telo dobro uravnava temperaturo, lahko še vseeno pride do podhlajenosti, zato je zelo pomembno, da se dobro oblečete.

 

5 majhnih mindfulness aktivnosti, ki vam bodo zbistrile um

Foto: Lifemoment/ Getty Images Plus via Getty Images